BiH
3

Bratić: Omogućiti bošnjačkoj djeci da uče bosanski jezik u školama u RS

FENA
Senad Bratić
Senad Bratić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić pozvao je nadležne u tom bh. entitetu da omoguće da se za bošnjačku djecu izvodi nastava na bosanskom jeziku, da se taj jezik upisuje i u đačke knjižice.

Bratić je ovo rekao večeras tokom rasprave u parlamentu RS o Nacrtu strategije razvoja obrazovanja RS za period 2015-2020..

Pročitao je i pismo ambasadora Jonathana Moorea, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u kojem, između ostalog, poziva "da entitetski parlament ponovo razmotri svoj stav po pitanju službenog naziva jezika na kojem se izvodi nastava u školama u RS te da se uvažavajući principe međunarodnih konvencija i ugovora vrati poštivanju dosadašnje dugogodišnje prakse u RS, po kojoj se jezik na kojem se izvodi nastava i koji se upisuje u đačke knjižice, za djecu bošnjačke nacionalnosti naziva bosanski jezik“.

"Nadam se da ćemo svi zajedno dati doprinos da se ovo i uvaži, te da se vratimo praksi koja je ranije bila primljenjena i da to bude naš doprinos obrazovanju u RS", rekao je Bratić.

I poslanik Koalicije Domovina Mihnet Okić je pozvao na dogovor o ovom pitanju, te nadležne u resornom ministarstvu da u povratničkim mjestima u RS omoguće bolje uslove za boravak i izvođenje nastave za đake u školama.

U parlamentu RS je danas bez prisustva poslanika opozicije razmotreno više nacrta zakona, među kojima i izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata.

Poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a traže sazivanje posebne sjednica Narodne skupštine RS na kojoj očekuju razrješenje Nenada Stevandića s pozicije potpredsjednika RS iz reda najjače opozicione stranke, jer je napustio SDS, te da se na njegovo mjesto izabere Sonja Karadžić-Jovičević.

U skladu s Poslovnikom prikupili su i potreban broj potpisa narodnih poslanika za njeno sazivanje te upozorili da će, ukoliko Stevandić ne bude razriješen, povući svoj prijedlog za izbor Sonje Karadžić Jovičević i napustiti parlament.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač je rekao da njegova stranka pristaje na posebnu sjednicu i da će podržati izbor koji predloži SDS, ali je i pozvao opoziciju da ne zloupotrebljava rad parlamenta.