Komentari (91)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Također omogućiti Hrvatskoj i Srpskoj djeci u FBiH, u većinski Bošnjačkim dijelovima školovanje na maternjem jeziku i upoznavanje sa njihovom kulturom, ne tuđom!
J*** te vise bosnjak kad poistovjecujete sa muslimanima tu rijec ! Kako su vas navukli u nacionalni paket, levati !
ko o kome opet o jeziku, citala sam sve komentare, neko pisao na Srpskom, neko na Hrvatskom neko na Bosanskom/Bosnjackom, bilo kako bilo, sve sam razumjela, je li to sada znaci da ja govorim i pisem tri jezika???? ja sam za da se nas jezik kojim govorimo zove BiH jezik.......u sustini jezik je isti samo se oko naziva i inata svadjamo.......tipicno za nas
@zmajcekOdNocaja ja citam, ja citam, ja citam, ja citam, ja citam i ja citam...........prevodilac molim, treba mi ovo rastumaciti nisam bas dobro razumjela!!!!!!
@zmajcekOdNocaja sta cemo sad.........ovo je ko Sodom i Gomora, niko nikoga vise ne razumije.......propast svijeta
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Iz staroslovenske azbuke Vuk je zadržao 24 slova, njima je dodao i jedno iz latinične abecede (J j). Ubacio je pet novih slova, LJ, NJ, Ć, Đ, i DŽ. Izbacio je Ѥ , Ѣ,І ї,Ы ,Ѵ ,Ѹ, Ѡ,Ѧ ,Я ,Ю,Ѿ,Ѭ,Ѳ,Щ ,Ѯ ,Ѱ ,Ъ i Ь . Uveo je i još dosta novina. Zato prije nego što počnete lupati gluposti nešto naučite.
Narodi su bili nepismen,i tim prije što turci nisu otvorili niti jednu jedinu školu za svoje bitisanje na ovim prostorima. Ono što je kod srba Vuk Stefanović Karadžić kod hrvata je Ljudevit Gaj. Samo što Ljudevit Gaj nije uradio ništa za jezik kojim sada svi pričaju a uz to je bio i Njemac. Do reforme jezika Ljudevit Gaj je pričao, pisao i štampao na njemačkom jeziku. Dakle bio je lopov.
Ali je krajnje nepismeno i bezobrazno sada ne nazivati jezik narodom pojedinim, nego negirati njegovo nastajanje, kao da je pao sa neba. Ako se treba zvati po nekom narodu, neka se zove, ali se mora navesti ko je REFORMATOR! A on je samo jedan. Ako se ne pristaje na ovo, onda neka se vrati na stanje prije Vuka, te neka padežira i palatalizuje kako zna i umije. Sve ostalo je KRAĐA!!! Ako ima kakav argument bez da se vrijeđamo, neka izvoli.
PRIKAŽI ODGOVORE (20)
bosnjacki mogu uciti. bosanski je geografska odrednica, kao srbijanski, hrvacanski i austrijanski. ustav republike srpske ga ne poznaje. bosnjacki ili jezik bosnjackog naroda, ili srpski/hrvatski.
Geografska odrednica je Krajina,Semberija,Sumadija,Dalmacija,Hercegovina koja nikada nije imala drzavnost,Posavina itd,a Bosna je drzava sa hiljadugodišnjom istorijom i svi smo mi Bosanci,kakvi Bosnjaci,
SDA ja ne znam sta si ti, ali ja sam samo srbin iz Republike Srpske. ako ste vec zeljni da ucite geografske odrednice kao jezik, svi koji zive u RS uce onda srpski(republika srpska) kao geografsku odrednicu.
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
bosanski jezik nepostoji vi to voljeli ili ne postoji hrvatski i srbski
postojim ja u/na tvojoj mami
a sta ostane od tog "srPskog" kad mu oduzmes turske i bugarske rijeci? pregledaj ovo https://www.youtube.com/watch?v=jOQfi8cg6d0 obrati paznju na nosnju a posebno na govor E to je taj famozni "srPski" kao i nosnja :))))))
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
I ja hocu da moje dijete bude Bosanac i da uci Bosanski jezik
Ja ocu da uci njemacki.Srpski vec zna
@ziganteli Brane mu ovi sto su se odrekli Bosanstva,pa su sebi pripisali srednjevijekovno Bosnjastvo,koje nema veze sa Islamom,a usput opert traze da pricaju Bosanskim jezikom,sto je komedija. Mladjan,to sto neko zna abecedu ili azbuku,ne znaci da zna "svoj" jezik,treba za promjenu nekad nesto i priocitati.
nek djeca uce engleski i njemacki,to ce im trebat' u zivotu...
srpski nam je svima maternji :))...
e na kojem jezikom ste se vi sada ovdje raspravljali..............??? koji god oba sam razumjela