BiH
7

Bradarić o Lijanovićima: Dolijale lije

SRNA
Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mehmed Bradarić, komentarišući današnju akciju Tužilaštva BiH u kojoj su pretreseni objekti i preduzeća čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni Jerko, Slavo, Jozo i Mladen Ivanković Lijanović, rekao je da mu je drago da institucije BiH rade svoj posao, dodavši da su "dolijale lije".

"Ovo je poruka svima koji u svojim rukama imaju velike državne pare, a ne dijele ih onako kako bi to trebalo, prema budžetima i prema zakonima, da će imati ozbiljnih problema, i evo to se polako ostvaruje", rekao je Bradarić novinarima u Sarajevu.

Delegat SDA u Domu naroda Halid Genjac smatra da je tragično to što su pomenuta lica toliko dugo obavljala značajne funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

"Ohrabrujuće je da institucije, ipak, rade svoj posao u smislu poštivanja zakona. Podržavamo rad institucija koje provode zakona i vjerujemo da će svi oni za koje se dokaže da su počinili krivična djela na kraju odgovarati", rekao je Genjac.

Delegat PDP-a u Domu Naroda Mladen Ivanić rekao je da nije dovoljno upoznat o ovoj akciji, ali da je obaveza Tužilaštva BiH da povede odlučnu borbu protiv korupcije.

On je dodao da niko ne treba da se "zalijeće" u ovakve slučajeve, koji su veoma složeni, jer je riječ o borbi protiv korupcije.

Delegat HSP-a Stjepan Krešić smatra da je ova akcija "predizborno hapšenje" i da borbu protiv korupcije i "krupnijih riba" treba voditi tokom cijele godine, a ne samo pred izbore.

On je ustvrdio da su i svi dosadašnji izbori u BiH održani na "nefer i nepošten način", zbog čega je pozvao medije da posebnu pažnju posvete narednim opštim izborima u BiH, s ciljem sprečavanja izbornih krađa i prevara.

U jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala i višemilionskih poreskih utaja pod kodnim nazivom "Meso" pretreseni su objekti i preduzeća čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni Jerko, Slavo, Jozo i Mladen Ivanković Lijanović, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.