BiH
32

Akcija "Brend": Uhapšeno 11 osoba, još tri na saslušanju

SRNA
Foto: Arhiv/SIPA
Foto: Arhiv/SIPA
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji pod kodnim nazivom "Brend" uhapsili su 11 osoba, dok se tri lica nalaze na saslušanju u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, izjavila je portparol SIPA-e Kristina Jozić.

Ove osobe su uhapšene zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa neplaćanjem poreza, poreskom utajom i pranjem novca, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.

Akcija je počela rano jutros na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.

"Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe osumnjičeni su da su osnivali više pravnih lice, fiktivnih preduzeća na koja su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju na način da sljedeće pravno lice nastavlja u kontinuitetu obavljati proizvodnju tako da koristi iste zaposlene osobe, prostorije i pogone za proizvodnju po istoj licenci", pojasnila je Jozićeva na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, imovinska korist koju je ova organizovana kriminalna grupa ostvarila nezakonitim radnjama potiče od neplaćenog i utajenog poreza na dodatu vrijednost, nenamjenski potrošenih podsticaja za razvoj proizvodnje i prehrambene poljoprivrede, te prodaje otuđenih zaliha federalne Direkcije za robne rezerve.

U namjeri da prikriju porijeklo nezakonito stečene imovine, ovaj novčani iznos vraćali su u legalne finansijske tokove davanjem pozajmica i otkupom udjela od određenih pravnih lica, te uplatom gotovog novca na račune.

U toku su pretresi objekata na 17 lokacija na području Širokog Brijega, Mostara i Gruda s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, a pretresima je obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravna lica.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a Zapadno-hercegovačkogkantona. U akciji učestvuje više od 200 pripadnika SIPA-e.

Sve osobe lišene slobode biće u toku dana privedene u prostorije SIPA-e, gdje će biti izvršena kriminalistička obrada nakon čega će biti predati Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su u jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala i višemilionskih poreskih utaja pod kodnim nazivom "Meso" pretreseni objekti i preduzeća čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni Jerko, Slavo, Jozo i Mladen Ivanković Lijanović.

U akciji su izvršeni pretresi i izuzimanje dokumentacije i dokaznih materijala iz preduzeća "Lijanovići" Široki Brijeg, "Kora- fin" Široki Brijeg i "Velmos kompanija" Mostar.

Na listi osumnjičenih su i Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Venka Ivanković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Miroslav Čolak, Lijan-Stipe Ivanković, Mirjana Šakota i Mirko Galić.