BiH
46

SIPA provodi akciju "Brend“ zbog utaje poreza i pranja novca

Klix.ba
Foto: Arhiv/SIPA
Foto: Arhiv/SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros realizaciju akcije kodnog naziva "Brend“, koja se izvodi na području Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega i Gruda.

U toku su lišenja slobode više osoba koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom, neplaćanjem poreza, poreskom utajom i pranjem novca. Preduzetim istražnim aktivnostima utvrđeno je da su osumnjičene osobe u ovom predmetu svojim nezakonitim radnjama stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.

Također su u toku pretresi objekata na 17 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresima je obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravne osobe.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a HNK i MUP-a ZHK.

"Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH. Više detalja o ovoj akciji bit će saopćeno tokom dana", istakli su iz SIPA-e.