{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spisak osumnjičenih osoba i kompanija u akciji u kojoj su uhapšeni Lijanovići

10.9.2014. u 10:30
142
95
Spisak osumnjičenih osoba i kompanija u akciji u kojoj su uhapšeni Lijanovići
142
Spisak osumnjičenih osoba i kompanija u akciji u kojoj su uhapšeni Lijanovići
Foto: Klix.ba
U akciji "Meso" koja se provodi po nalogu Tužilaštva BiH ukupno je 14 osumnjičenih osoba, saopćeno je iz te pravosudne institucije. Radi se o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja.
U akciji "Meso", pretreseni su objekti i poduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni federalni ministar i dopremijer Jerko Ivanković-Lijanović (1969.) te njegova braća i otac, ali i još neki saradnici i članovi Narodne stranke Radom za boljitak, poput ministra Milorada Bahilja.

Dakle, pored Jerka Ivankovića Lijanovića pretreseni su objekti u vlastništvu, a za ovo krivično djelo se također sumnjiče i: Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.).

Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća: "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg "Kora- fin" doo Široki Brijeg "Velmos Company" d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: