{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanković Lijanović u trenutku privođenja: Predizborno je vrijeme, a ne daju da govorim

10.9.2014. u 11:59
135
121
Ivanković Lijanović u trenutku privođenja: Predizborno je vrijeme, a ne daju da govorim
135
SIPA-a još uvijek pretresa privatne objekte i firme u akciji kodnog naziva "Meso" koja je započela jutros. Nešto iza 11 sati pripadnici SIPA-e su sa lisicama na rukama izveli predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak i državnog zastupnika Mladena Ivankovića Lijanovića iz njegove porodične kuće te su ga strpali u službeno vozilo, nakon čega su se zaputili prema Mostaru, odnosno sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu.
Nakon što je jutros rano počela akcija SIPA-e u kojoj su izvršeni pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg "Kora- fin" doo Široki Brijeg "Velmos Company" d.d. Mostar te u kojoj je osumnjičeno 14 osoba, pripadnici SIPA-e su iza 10 sati dovezli Jerka Ivankovića Lijanovića u njegovu porodičnu kuću u Širokom Brijegu kako bi u njegovom prisustvu obavili pretres.

Kako javlja naš reporter, SIPA-a je federalnog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića, koji je bio obučen u trenerku, dovezla s lisicama na rukama.

U momentu dovođenja pred porodičnu kuću novinari su ga pitali šta se dešava, nakon čega su reagirali pripadnici SIPA-e i rekli da "nema nikakvih razgovora".

"Evo kakva je država, predizborno je vrijeme, a ne daju mi govoriti", kratko je prokomentirao Jerko Ivanković Lijanović.

Njegov sin Antonio, inače kandidat za Zastupnički dom Parlamenta BiH, novinarima je ispred porodične kuće danas kazao: "Samo vi zakuhajte, a mi ćemo na konferenciji za medije reći šta imamo".

Pored Jerka Ivankovića Lijanovića osumnjičeni su i: Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.).

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: