BiH
1

Bošnjačka djeca u Konjević Polju ni sutra neće na nastavu

FENA
Bošnjačka djece koja pohađaju Osnovnu školu Petar Kočić u Konjević Polju neće ni sutra krenuti na nastavu, jer na današnjem sastanku s ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Goranom Mutabdžijom nisu postigli sporazum o uvođenju nacionalne grupe predmeta u obrazovani sistem.

"Očekivali smo od ministra da ćemo nači rješenje, jer djeca pet dana nisu išla u školu", rekao je Vehid Dedić, član Vijeća roditelja u Konjević Polju, nakon sastanka s Mutabdžijom te potpredsjednikom Narodne skupštine RS Ramizom Salkićem, ističući da su ministra još u februaru upoznali o problemima s kojima se susreću.

Međutim, kaže, nisu vidjeli rješenje i sutra će ponovo razgovarati s roditeljima bošnjačke djece, ali ne vjeruje da će đaci ići u školu.

S druge strane, ministar Mutabdžija poziva roditelje da sutra djecu pošalju u školu, u kojoj, kako tvrdi, nema dovoljan broj učenika, 18 i više, predviđen Privremenim sporazum, da bi se uvela nacionalna grupa predmeta.

Ako djeca sutra dođu u školi, kako kaže, on će predložiti Vladi RS-a da vanredno odobri da se izuzme tumačenje u Privremenom sporazumu o minimalnom broju djece i da se za tu djecu od prvog do petog razreda nastava ipak izvodi po udžbenicima iz Tuzlanskog kantona.

On navodi da svi oni koji krše Zakon o osnovnom obrazovanju u RS moraju biti spremni da se suoče sa sankcijama.

Potpredsjednik parlamenta RS-a Ramiz Salkić ponovio je podršku roditeljima djece u Konjević-Polju, ističući da za sve svoje zahtjeve imaju utemeljene u Ustavu i zakonu o osnovnom obrazovanju.

"Pozivam ministra da ispoštujemo Ustav i zakon", rekao je on i naglasio da se ovoj djeci mora osigurati pravo na obrazovanje po programu kako se opredjele.

Naveo je i da je očekivao više od ovog sastanka, ali da je jedan pomak napravljen i vjeruje da će, nakon odluke Vlade, i roditelji početi da šalju djecu školu.

Kada su u pitanju drugi problemi s kojima se bošnjačka djeca u Konjević Polju suočavaju, Mutabdžija kaže da "alternativni“ način korištenja vodosnabdijevanja postoji u drugim školama u RS-u, te da su spremni s lokalnom zajednicom da traže rješenje.

Također, obećao je da se riješiti pitanje nacionalne strukture u školskom odboru.

Ministar prosvjete RS-a je još ustvrdio da ima najavu da će sutra djeca u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši krenuti u školu, a ponovo je pohvalio kompromisni dogovor koji je postignut u naselju Dubrave kod Gradiške, gdje su bošnjačka djeca još prije četiri dana krenula u školu.