BiH
20

Djeca iz Konjević Polja od sutra u školskim klupama

Anadolija
Sa današnjeg sastanka (Foto: Anadolija)
Sa današnjeg sastanka (Foto: Anadolija)
Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja, koji pohađaju osnovnu školu “Petar Kočić”, sutra će poći na nastavu, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Savjeta roditelja i ministra prosvjete Republike Srpske (RS) Gorana Mutabdžije.

"Kako je školska godina već počela, neće doći do izmjene plana i programa, pa će učenicima bošnjače nacionalnosti biti omogućeno da grupu nacionalnih predmeta izučavaju kroz vannastavni sadržaj", saopštio je ministar Mutabdžija.

Prema njegovim riječima, sadržaj današnjeg dogovora bit će preciziran na sastanku koji će se održati u ponedjeljak u Konjević Polju, kada bi se moglo pronaći rješenje i za ostale zahtjeve roditelja koji se odnose na ravnopravnu nacionalnu zastupljenost članova školskih odbora i poboljšanje uslova boravka djece u školi, prenosi Anadolu Agency.

“Najvažnija stvar je da djeca idu u školu i da napravimo širok koncenzus oko svih otvorenih pitanja”, podvukao je Mutabdžija.

Roditelj troje djece koja pohađaju OŠ u Konjević Polju Smajo Sušić kazao je da su na sastanku od ministra dobili konkretne odgovore na postavljene zahtjeve.

“Djeca sutra idu u školu, a u ponedjeljak ćemo nastaviti razgovore o ostalim pitanjima”, dodao je Sušić.

On je potvrdio da će svi učenici bošnjačke nacionalnoisti, koji to žele, moći pohađati uz redovnu i vanrednu nastavu na kojoj će izučavati nacionalnu grupu predmeta.

Ministar Mutabdžija pozvao je i roditelje bošnjačkih učenika u Vrbanjcima kod Kotor Varoši da slijede primjer roditelja iz Konjević Polja i sutra pošalju djecu na nastavu.