BiH
155

Bosanski vitez u oklopu dočekao posjetioce manifestacije u Goraždu

Piše: E. A.
Udruženje Kulturna baština BPK Goražde obilježilo je svoj četvrti rođendan. Bila je ovo prilika za prezentaciju rada i saznanja do kojih su članovi ovog udruženja došli proteklih godina.

Iako je riječ o grupi entuzijasta, članovi Udruženja Kulturna baština BPK Goražde uspjeli su doći do još zanimljivijih saznanja o bogatoj prošlosti u Gornjodrinskoj regiji, a posebno području BPK Goražde.

"Posebno smo ponosni na činjenicu da smo uspjeli otkriti brojne nove lokalitete za koje se nije ni znalo i ostatke kultura od prahistorije do danas. Posebno mjesto zauzimaju spomenici iz Srednjeg vijeka, stećci, otkrili smo pravu riznicu od 2000 stećaka na blizu 70 lokaliteta, a tu su i kameni nišani koji nisu bili ni registrovani", kazao je prof. Eldin Baljević, predsjednik udruženja.

Za četiri godine članovi Udruženja Kulturna baština mnogo toga su uradili, a svakako je najvažnije evidentiranje na desetine lokaliteta sa pravim kulturnim blagom o kojem javnost do sada nije znala ništa. Uz godišnjicu udruženja sugrađanima su prezentovali tek dio zanimljivog kulturnog naslijeđa koje su evidentirali.

"Izostavili smo posljednjih stotinjak godina, ali smo odlučili predstaviti ono što smatramo da će biti najzanimljivije, npr. najbrojniji su spomenici iz Srednjeg vijeka, najveći broj nekropola sa stećcima, zatim slijede nekropole sa kamenim nišanima, tu je i srednjovjekovna tvrđava i poznata građevina, most na Kožetinu", dodao je prof. Baljević.

Predstavljen je i dio materijala koji se odnosi na lokalitet Jagnjila i otkopavanje neolitskog naselja na ovom području.

"Građanima nastojimo približiti nešto o čemu su malo znali jer je bilo malo podataka, u stručnoj literaturi nisu čak ni evidentirani ovi lokaliteti, neki od njih su predstavljeni prvi put, riječ je o pravoj riznici kulturnog naslijeđa i zanimljivo je da su, iako su prošle stotine, pa i hiljade godina, ostaci naslijeđa i spomenici kulture u relativno dobrom stanju", istakao je Baljević.

Članovi Udruženja iskazali su posebno poštovanje prof.dr. Avdi Sofradžiji koji je vlastiti dugogodišnji naučni rad i istraživanja prenio ovim zaljubljenicima u kulturu te na neki način inicirao osnivanje udruženja. Svoje znanje i iskustvo nesebično je podijelio sa ovim mladim ljudima. Nekolicinu mladih profesora i ljubitelja kulture ponukao je da istraju na različitim projektima, od kojih neki, nažalost, i nisu dobili podršku vlasti u prethodnom periodu, da li zbog nedovoljnog poznavanja ove oblasti i nedostatka senzibiliteta za kulturno naslijeđe ili činjenice da su kod ovakvih i sličnih projekata novčana sredstva uvijek limitirana ili svedena na mizernu podršku.

"Udruženje je osnovano prije tačno pet godina, 6. aprila, i naš najveći uspjeh je da smo opstali i da trajemo još uvijek. Realizovali smo nekoliko značajnih projekata i sretni smo zbog toga. Neke nismo realizovali iz razloga nedostatka sluha vlasti. Mi smo volonteri ali ima nas oko 35 članova i uživamo u ovom što radimo, činimo sve da ukažemo na značaj naslijeđa, a jedino smo udruženje ove vrste na ovom području", kazala je Amina Salić, predsjednica Skupštine Udruženja Kulturna baština, dodajući da neće stati sa aktivnostima već da, naprotiv, imaju mnogo planova.

Multimedijalna prezentacija rada udruženja izazvala je značajno zanimanje građana, a zanimljivost je da ih je na ulazu u Centar za kulturu dočekao bosanski vitez, jedinstvena umjetnička vizura srednjovjekovlja.