Potrebno razviti svijest
0

U BPK Goražde samo jedna hraniteljska porodica, a potrebe za ovom vrstom socijalne zaštite sve veće

E. A.
Kampanja promocije hraniteljstva pod sloganom "Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica" nastavljena je u BPK Goražde.

Cilj je razvijanje svijesti o značaju hraniteljstva i povećanju broja potencijalnih hranitelja u ovom kantonu gdje je registrovana samo jedna hraniteljska porodica dok su potrebe za ovim oblikom socijalne zaštite ogromne. Naime, veliki broj djece nema adekvatno roditeljsko staranje, pa bivaju smještena u ustanove socijalne zaštite ili hraniteljske porodice na području FBiH.

"Najbolji način da se djeci koja su potpuno ili djelimično ostala bez roditeljskog staranja pruži zaštita jeste hraniteljstvo koji je najhumaniji oblik porodične zaštite djece i odraslih osoba koji nemaju zaštitu od svoje biološke porodice. Sve je veća potreba da se razvije svijest kod ljudi da postoji hraniteljstvo kao usluga socijalne zaštite, da svi oni koji se nisu mogli ostvariti kao roditelji imaju mogućnost da se obrate Centru za socijalni rad, saznaju šta je hraniteljstvo i postanu potencijalni hranitelji", pojašnjava Edisa Ahmetspahić Hendo, direktorica Centra za socijalni rad BPK Goražde.

Dodaje da svi koji imaju želju da budu hranitelji i pruže sigurnost, ljubav i topao dom djetetu bez roditeljskog staranja, odnosno odrasloj osobi, najprije treba da ispune određene uslove propisane Zakonom o hraniteljstvu FBiH, te prođu stručnu procjenu i edukaciju o čemu sve potrebne informacije mogu dobiti u kantonalnom centru za socijalni rad.

Hraniteljstvom se, kao porodičnim oblikom zaštite, djetetu ili odrasloj osobi obezbjeđuje sigurna i podsticajna sredina za razvoj, pruža adekvatna njega i briga o zdravlju, obrazovanju, te podrška za uspostavljanje i održavanje veza s biološkom porodicom, rodbinom, prijateljima i lokalnom zajednicom, kao i podrška za očuvanje ličnog, porodičnog i nacionalnog identiteta.

"Oni koji žele postati hranitelji podnose prijavu ili zahtjev Centru za socijalni rad na propisanom obrascu koji popunjava u centru. Nakon toga se pristupa prikupljanju neophodne dokumentacije, vrši se stručna procjena podobnosti za obavljanje hraniteljstva te upućivanje potencijalnih hranitelja, i bračnih/vanbračnih partnera, na edukaciju. Po dobijanju pozitivnog mišljenja centar donosi rješenje o ispunjavanju uslova za obavljanje hraniteljstva, čime se stiču potrebne pretpostavke da, kada se ukaže potreba za odgovarajućim porodičnim smještajem djeteta ili odrasle osobe (hranjenika) izvan vlastite porodice, izvrši smještaj hranjenika u hraniteljsku porodicu u skladu sa njegovim potrebama", pojašnjava Ahmetspahić-Hendo.

Ističe kako trajanje smještaja u hraniteljskoj porodici ovisi o okolnostima koje su dovele do potrebe za smještajem.

"Dijete može biti upućeno na smještaj privremeno, dok kod roditelja/staratelja postoji spriječenost da se brinu o djetetu, ali svakako da smještaj može trajati i dosta dugo, odnosno dok se ne steknu pretpostavke ili za povratak djeteta u biološku porodicu, ili do eventualnog usvojenja djeteta, ili njegovog završetka redovnog školovanja. Zakonom o hraniteljstvu je propisano da dijete, odnosno mlađe punoljetno lice, može biti na smještaju u hraniteljskoj porodici do završetka redovnog školovanja odnosno najduže godinu dana nakon završetka redovnog školovanja ako se ne može zaposliti, a najduže do 26. godine starosti. Hranitelju za njegov rad, pruženu zaštitu i uloženi trud u zbrinjavanju hranjenika pripada pravo na hraniteljsku naknadu, te naknadu za izdržavanje hranjenika kojom se podmiruju troškovi smještaja. Iznosi hraniteljske naknade i naknade za izdržavanje hranjenika u BPK propisani su Instrukcijom o iznosima novčanih davanja po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom BPK-a Goražde", kaže Ahmetspahić-Hendo.

Mjesečna naknada hranitelju koji obavlja tradicionalno hraniteljstvo, po jednom hranjeniku iznosi 167,10 KM i uvećava se za 15 posto za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za tradicionalno hraniteljstvo 334,20 KM, što ukupno iznosi 501,30 KM. Mjesečna naknada hranitelju za specijalizovano hraniteljstvo iznosi 334,20 KM i uvećava se za 20% za svakog narednog hranjenika, a naknada za izdržavanje hranjenika za specijalizovano hraniteljstvo iznosi 557,00 KM, što ukupno iznosi 891,20 KM.

Oko 1.000 djece trenutno je smješteno u ustanove za djecu bez roditeljskog staranja u BIH, a svega 450 njih je u hraniteljskim porodicama.