Uvedeno i novo pravo
78

Od aprila u BPK Goražde uvećana prava socijalne zaštite kod određenih korisnika

E. A.
Centar za socijalni rad u Goraždu (Foto: E. A./Klix.ba)
Centar za socijalni rad u Goraždu (Foto: E. A./Klix.ba)
Nakon što je nedavno Skupština BPK Goražde usvojila izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom u aprilu je u ovom kantonu počela primjena izmijenjenog zakona.

Zahvaljujući izmjenama došlo je do uvećanja prava socijalne zaštite kod određenih korisnika dok su neki, koji to nisu ostvarili po federalnom Zakonu, uvedeni u pravo.

Edisa Ahmetspahić - Hendo, direktorica Centra za socijalni rad podsjeća da je, između ostalog, došlo do povećanja stalne novčane pomoći korisnika kod jednočlanih, dvočlanih, tročlanih i četveročlanih domaćinstva te je iznos sa ranijih 149, 50 KM uvećan na 209,50 KM.

Također, kantonalnim Zakonom uvedeno je i novo pravo, izuzetna materijalna pomoć za različite kategorije djece, gdje uslov nije novčani cenzus.

"Riječ je o djeci koja su ranije izvedena iz prava upravo zbog cenzusa a to su djeca bez jednog ili oba roditelja, zatim djeca kod kojih je utvrđen invaliditet 90 posto kod njih ili njihovih roditelja, djeca koja imaju određene zdravstvene teškoće kao što su dijabetes, celijakija, djeca iz autističnog spektra. Također, obuhvaćena su i djeca čiji su roditelji korisnici prava stalne novčane pomoći i djeca ometena u psihofizičkom razvoju", kaže Ahmetspahić - Hendo.

Ističe da se pravo može ostvariti podnošenjem zahtjeva u Centru za socijalni rad uz određenu dokumentaciju koju treba dostaviti.

"Na usluzi svim roditeljima i starateljima kako bi ta djeca ostvarila prava na određenu pomoć i do sada imamo 50 pristiglih zahtjeva, a mjesečni iznos novčane pomoći je 50 KM. Uslov za ostvarenje prava po ovom osnovu je da ta djeca nisu korisnici prava na dječiji dodatak po federalnom Zakonu", istakla je.

U skladu sa kantonalnim Zakonom došlo je do povećanja i prava za porodilje.

"To su pronatalitetne mjere na treće, četvrto i peto dijete kao i prava za ženu - majku koja jeste ili nije u radnom odnosu. Za ženu - majku koja je u radnom odnosu došlo je do povećanja na 1.261 KM i najveći prag iznosa koji može dobiti je 1.496 KM. Na evidenciji do sada imamo oko 400 osoba koje ostvaruju ovo pravo", kaže Edisa, Ahmetspahić-Hendo, direktorica Centra za socijalni rad BPK.