BiH
54

Borenović: Vlast u RS-u se uplašila referenduma jer nemaju strategiju šta nakon toga

Piše: S. H.
Branislav Borenović
Branislav Borenović
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović za Klix.ba je kazao kako vlast u Republici Srpskoj sada ima kontradiktorne izjave o referendumu, u odnosu na prije dva ili tri mjeseca, a to je ističe, posljedica straha jer ne postoji strategija šta nakon referenduma.

Borenović ističe da će sutra glasati na referendumu o Danu RS-a jer je to odluka Narodne skupštine Republike Srpske, iako će pravo stanje stvari ko je pobjednik, a ko gubitnik u RS-u biti poznato nakon lokalnih izbora.

"Kontradiktorne su izjave vladajućih stranaka o referendumu u posljednjih nekoliko dana nego prije tri ili četiri mjeseca. Evidentno je da su se uplašili zbog nečega što se izglasalo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, s obzirom da se već za slijedeću sedmicu najavljuje da će se ići u izmjene Zakona o praznicima RS-a. Vlast u RS-u očigledno nije imala nikakvu strategiju šta raditi nakon referenduma", kazao je Borenović za Klix.ba.

Dodaje da je cilj bio da se referendumom dobije snažniji stav građana o Danu RS-a, koji ne bi trebao vrijeđati nikoga.

Komisija za referendum u RS-u provela je sve pripreme, tako da će sutra više od 1,2 miliona građana s pravom glasa imati priliku iskazati svoj stav o tome da li podržava ili ne obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

S obzirom na pojačane tenzije povećane su i sigurnosne mjere u RS-u, kako ne bi došlo do incidenata ili provokacija.

"Najvažnije je da sve ovo prođe na jedan miran i dostojanstven način, bez ikakvih provokacija i tenzija i da se izdrži do lokalnih izbora, a nakon referenduma ćemo vidjeti ko je iz svega izašao jači, da li SNSD ili opozicija. Općenito je bilo bespotrebno dizati političke tenzije", naglašava Borenović.

Dan uoči referenduma među povratnicima u RS-u protiče mirno, ali svi uveliko razmišljaju o posljedicama.

Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Svi očekuju sutrašnji dan u razmišljanjima hoće li ova protivustavna i antidejtonska aktivnost Vlade RS-a proteći mirno, obzirom da ima indicija da će četnički ravnogorski pokret organizirati vožnje sa četničkom ikonografijom po nekim gradovima Podrinja. Razgovaram sa bošnjacima povratnicima i moram kazati da oni nemaju strah za svoju ličnu sigurnost, ali je njihov strah izražen u velikoj mjeri za državu Bosnu i Hercegovinu", kazao je za Klix.ba Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ahmetović je pozvao Bošnjake da sutra ostanu mirni, da ne izlaze na referendum i da ne nasjedaju na provokacije koja bi narušila sigurnost povratnika.

"I ovog puta ja ih sve pozivam da sutra ostanu u svojim kućama i da ne učestvuju u ovom protivustavnom činu", zaključio je Ahmetović.