BiH
80

Povratnici u RS-u zabrinuti zbog referenduma, Duraković odbio formirati komisiju

Piše: S. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlasti u Republici Srpskoj intenzivno rade na pripremama za sprovođenje referenduma o Danu RS-a, a kako ističe potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić, bošnjački povratnici strahuju od posljedica ukoliko ne izađu na referendum.

"Bošnjački povratnici u RS-u su zabrinuti za eventualne posljedice ukoliko ne izađu na izbore. Direktnih pritisaka mislim da nema, ali ljudi se plaše šta će biti poslije, naročito nakon poruka predsjednika entiteta Milorada Dodika da će vlasti voditi računa hoće li Bošnjaci izaći na referendum", kazao je u razgovoru za Klix.ba Salkić.

Dodao je kako se ipak nada da se referendum neće održati, a mnogo toga zavisi od sutrašnje sjednice Vijeća za implemntaciju mira u BiH (PIC).

Bez obzira na sve negativne stavove predstavnika međunarodne zajednice na najavljeni referendum, vlasti u RS-u intenzivno nastavljaju pripreme za njegovo održavanje 25. septembra.

Danas će biti održana druga sjednica Komisije za sprovođenje referenduma, gdje će biti usaglašene pojedinosti o nastavku priprema za referendum o Danu RS-a.

U međuvremenu je dostavljen zahtjev svim općinama u RS-u da formiraju općinske komisije koje će sprovesti referendum. Jedna od tih općina je i Srebrenica, a načelnik Ćamil Duraković u razgovoru za Klix.ba kazao je da će on odbiti formiranje bilo kakve komisije koja će svojim radom prekršiti Ustav BiH.

"Dobili smo instrukcije da formiramo općinsku komisiju za referendum, ali ja to neću uraditi, jer je ona u suprotnosti s Ustavom BiH. Referendum je unio i dosta straha kod povratnika Bošnjaka jer se ne tretira samo na odluku o Danu RS-a, već je to poruka da su svi drugi narodi u ovom entitetu marginalni", istakao je Duraković.

Kazao je da će se, ukoliko neko pokrene prekršajnu prijavu protiv njega, braniti pod izgovorom da je to u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH.

I Salkić i Duraković očekuju da PIC reaguje adekvatno i spriječi održavanje referenduma, iako će mnogo toga zavisiti od stava Rusije, za koju se očekuje da bude suzdržana ili se usprotivi eventualnoj blokadi održavanja referenduma.

"Od PIC-a očekujem da u cilju očuvanja mira spriječe destrukciju državnih institucija. PIC ima obavezu spriječiti referendum, a ukoliko to ne urade rizikuju da ugroze mir na ovim prostorima", kazao je Salkić.

Međutim, bez obzira na odluku PIC-a, predstavnici vlasti iz RS-a poručuju da ništa ne može odgoditi zakazani referendum, jer su to odobrile Narodna skupština i Vlada RS-a kao legitimne institucije.