BiH
3

Borenović: SNSD želi da nam ukrade i termin protesta

E.B.
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović danas se u ime Saveza za promjene obratio novinarima i tom prilikom ukazao na nekorektnost SNSD-a koji je najavio kontraproteste na isti dan kada je Savez za promjene naumio da organizuje mirne proteste.

Tom prilikom Borenović je prisutnima podijelio i dokumente koji govore o dijelu zakona koji se odnose na organizovanje i okupljanje građana na javnim mjestima.

"Kaže se jednom kad ukradeš navikao si uvijek da kradeš, pa ne možemo od SNSD-a ništa drugo ni očekivati kada znamo da je ova stranka ukrala od građana RS-a preko tri milijarde KM, a to smo sve uredno objavljivali i dokumentovali u medijima", izjavio je Borenović.

On tvrdi da vladajuća partija želi da ukrade i termin protesta.

"To je jedino što oni znaju da rade. Ali smo šokirani načinom kako se to radi od strane SNSD-a, a trebali bi da štite zakon i ustavni poredak RS-a", naglasio je predsjednik PDP-a.

On je dodao da je nevjerovatno da je generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, jutros na konferenciji za štampu, govorio o tome kako su oni dobili saglasnost od MUP-a RS-a za održavanje kontraprotesta 14 maja u Banjoj Luci.

"To govori u prilog tome ili da policija podstiče sukobe u RS ili je SNSD spreman da mimo zakona sprovodi teror u Banjoj Luci. Mi smo još 20. aprila obavijestili MUP RS sa zahtjevom o mirnom okupljanju gdje smo obrazložili u skladu sa članovima zakona i 4. i 8. i 9. 10., kada će se održati mirno okupljanje građana i da mi garantujemo da će sve proteći u sladu kako propisi i nalažu", naglasio je Borenović.

On je napomenuo da MUP RS-a nije organ koji daje saglasnost već on može eventualno da zabrani okupljanje u skladu sa članom zakona koji se tiče te aktivnosti i to u skladu sa članom 13. i to 24 sata prije zakazonog okupljanja.

"Nevjerovatno je da je sekretar SNSD-a rekao da su dobili nekakvu saglasnost od MUP-a i da im je dozvoljeno da se okupljanju, te bi na ovu izjavu trebao da reaguje i sam MUP RS", kazao je Borenović i dodao MUP RS treba jasno da kaže da li je dao odobrenje i da li na taj način želi da učestvuje u nečemu što će izazvati nemire i krvoproliće.

"Mi nećemo odustati od protesta i održavaćemo sastanke sa svima onima koji če na protestima i učestvovati. Do sada smo imali na hiljade kontakta od strane nezadovljih građana, boraca, udruženja i organzacija koje nam daju punu podršku da istrajemo u nečemu što se zove mirno protestvvanje u skladu sa zakonom i demokratsko izrađavanje nezadovoljsva dosadašnjim radom vladajućih partija", naglasio je Borenović.

Savez za promjene je do sada stupio u kontakt sa svima sa kojima treba da bi održali te proteste a to su Elektro Krajina, hotel Palas, Gradskom upravom, a zaljučili smo i ugovor sa određenim organizacijama koje obezbjeđuju razglas za binu i sve ono što je neophodno da se mirno okupljanje desi onako kako treba.

Borenović je naglasio da organizatori protesta imaju i ugovor sa agencijom za obezbjeđenje koje će doprinijeti da se protekne u najboljem redu i miru.

"Skandalozno je ono što radi SNSD u strahu od nečeg što se zove slobodna volja građana RS i svih nezadovoljnih slojeva društva. Oni eventualnim kontraprotstom žele da štite autokratski režim i da destabilizuju društvo i zato sami preuzimaju odgovornost za posljedice", tvrdi predsjednik PDP-a

On dodaje da je sramote i bruka političke stranke i generalnog sekretara SNSD da jutros u jednom konfuznom obraćanju govori o suprostavljanju volje građana i nazivanju boraca i nezaposlenih građana, izdajnicima RS-a.

"Sram vas bilo gospodine Petroviću, sram vas bilo Milorade Dodik, sram bilo sve vas iz SNSD-a da vi ljude koji su dali živote za RS i njihove porodice nazivate izdajnicima. To je bruka i sramota političke opcije koju zastupate i zato je vrijeme da odete", zaključio je Borenović.