BiH
28

Borenović: Broj okupljenih građana dokazao je da je Dodiku u političkom smislu došao kraj

Piše: S. H.
Branislav Borenović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović za Klix.ba je nakon protesta kazao kako je izuzetno zadovoljan iskazanom podrškom građana na današnjem okupljanju u Banjoj Luci, te najavio nastavak borbe za ispunjenje zahtjeva, a to je prije svega promjena vlasti u RS-u.

"Moram istaći da smo mi u Savezu za promjene prezadovoljni kako je sve prošlo, a današnji skup je pokazao da uprkos medijskoj hajci iz Srbije i nekih drugih medija iz BiH, da je protest bio u potpunosti opravdan. Narod je pokazao da želi promjene, a broj okupljenih građana dokazao je da je Miloradu Dodiku u političkom smislu došao kraj", kazao je Borenović.

Opzicija je danas iznijela šest zahtjeva, a u narednom periodu očekuju očitovanje aktuelne vlasti u RS-u o tome. Zahtjevi opozicije u RS-u su:

  1. Organizovati prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore u Republici Srpskoj zajedno s lokalnim izborima,
  2. Formirati prelaznu vladu nacionalnog spasa koja će pripremiti i sprovesti fer izbore,
  3. Prioritetno obezbjediti isplatu boračkih zaostavština, dječiji doplatak, naknadu porodiljama i podsticaje poljoprivrednicima,
  4. Staviti van snage odluke o poskupljenju električne energije i zaustaviti davanja koncesija i rasprodaju prirodnog bogatstva,
  5. Rasvijetliti politička ubistava i korupcionarske afere,
  6. Uvesti prinudnu uprava koja će javni servis staviti u funkciju nepristrasnog objektivnog infomisanja.

"Očekujemo da se aktuelna vlast u RS očituje o zahtjevima koje smo danas iznijeli. Evidentno je da nakon ovolike podrške građana mi nećemo odustati i tražit ćemo prijevremene izbore. Sve legitimne i demokratske mehanizme iskoristit ćemo dok ne uspijemo", naglasio je Borenović.

On je dodao da je razočaran medijskim izvještavanjem iz Srbije, kazavši kako nijedan relevantan medij iz te zemlje nije kontaktirao lidere Saveza za promjene kako bi prenijeli informaciju o protestu opozicije u Republici Srpskoj.