BiH
0

Savez za promjene kontra MUP-a RS: Protestnu šetnju ćemo organozovati drugom trasom

Piše: E. B.
Savez za promjene je danas održao posljednju konferenciju prije sutrašnjeg protesta i tom prilikom obavijestio građane RS-a i Banje Luke da se ne trebaju plašiti da izađu na proteste i pozvao ih da dođu u park Mladena Stojanovića u što većem broju.

"Ovim putem želim da kažem da je sve spremno za sutrašnje proteste. Smatramo da smo uradili sve da to bude u skladu sa zakonom. Očekujemo da građani RS-a, a pogotovo Banje Luke, ne podlegnu pritiscima i strahu te da slobodno izađu na proteste", rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić u današnjem obraćanju novinarima čelnika stranaka Saveza za promjene.

On je rekao da očekuje od policije RS-a da osigura red i mir za vrijeme protesta, te da je Savez za promjene uradio sve da do ikakvih incidenata dođe.

"Želim još jednom da iskažem apel Miloradu Dodiku da otkaže svoj kontramiting za nedjelju, mi nemamo ništa protiv da čak i vlast pravi mitinge, mada to i nema neke logike. Važno je samo da režim ne provocira, ali što se tiče sigurnosti najvažnija je uloga policije i od nje zavisi da li će do incidenata doći ili ne", zaključio je Bosić.

Novinarima se obratio i predsjednik NDP-a Dragan Čavić koji je obavijestio javnost da je nakon jučerašnjeg dobijanja rješenja o zabrani protestne šetnje po trasi od ulice Kralja Petra I karađorđevića prema Trgu Krajine Savez za promjene uložio žalbu na tu odluku MUP-a RS.

"Tom prilikom smo ministarstvo obavijestili da ćemo promjeniti trasu našeg kretanja koja onemogućava bilo kakav fizički kontakt lica koja će prisustvovati na ova dva skupa", izjavio je predsjednik NDP-a i dodao da od MUP-a očekuje razumijevanje.

On je rekao da Savez za promjene neće dozvoliti da među ljudima koji će učestvovati na protestima bude onih koji će u bilo kojem smislu kršiti zakon.

Predsjednik Branislav Borenović je prilikom obraćanja novinarima rekao da vladajuća koalicija zloupotrebljava vladine i državne institucije pozivajući ljude koji tu rade na svoje kontraproteste prijeteći im otkazima.

"Sve se činilo da se smanji prisustvo građana na mirnim protestima. Ja pozivam sve građane da sutra zajedno sa nama budu u parku Mladen Stojanović u 12 sati i da pokažemo kako se na miran način mogu izraziti stavovi, a to je ustavom zagarantovano i to im niko ne može zabraniti", kazao je Borenović.