BiH
6

Savez za promjene o kontraprotestu SNSD-a: Ovo je apsurdna situacija, ali neće nas zaplašiti

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je SNSD zakazao kontraprotest u isto vrijeme u subotu kada i Savez za promjene svoj skup, predsjednici stranaka PDP i NDP Branislav Borenović i Dragan Čavić izrazili su svoju ogorčenost ovim potezom predsjednika SNSD-a i RS-a Milorada Dodika.

Borenović je kazao da Dodik i ljudi koji ga okružuju ovim potezom stvaraju bespotrebne tenzije jer, osim što su zakazali kontraprotest isti dan i u isto vrijeme, kretat će se i istom trasom.

"Pozivam građane na miran i demokratski način da izađu u subotu ida to bude pravi praznik demokratije. Savez za promjene učinit će sve da iskaže naše nezadovoljstvo i stavove koji su legitimni i životni. Živo me interesuje šta su stavovi kotranprotesta i šta je smisao, osim izazivanja sukoba, a to im neće uspjeti. Mi im poručujemo da nas neće moći zaplašiti smicalicama, manipulacijama i petljanjima", rekao je Borenović medijima.

Dragan Čavić kazao je kako je ovo apsurdna situacija jer je Savezu za promjene, koji je mnogo dana prije SNSD-a najavio protestnu šetnju, odbijena dozvola za trasu kretanja jer će se sljedbenici SNSD-a kretati istom, samo iz suprotnog smjera.

"Pitao sam zašto u dali dozvolu onima koji su to zatražili poslije nas, a njihovo objašnjenje je da Grad odlučuje o tome što je apsurdno jer se Grad ne bavi time. Ustavno pravo građana je da izraze javno svoje nezadovoljstvo, ali MUP RS-a smatra da trasa koju smo mi najavili može biti problematična i zabranili su nam je. To nema nikakve veze sa zdravim razumom. Mi ćemo održati proteste i voditi računa da zbog ludosti jednog čovjeka ne dovodimo naše ljude u rizičnu situaciju ili nepriliku", rekao je Čavić.

Polazna tačka protestne šetnje ostaje ista - park Mladena Stojanovića u Banjoj Luci, ali će trasu kretanja promijeniti o čemu će obavijestiti MUP RS-a žalbom. Pozvao je građane da dođu na protestnu šetnju i upozorio policiju da oni nisu stranačka policija, da budu obazrivi i da im ne uskraćuju pravo. Odluka o novoj trasi kretanja bit će donesena sutra.

Podsjetimo, protestna šetnja bit će zakazana za subotu, 14. maja u 12 sati.