Uputila izvinjenje
997

Bogunić: Sva djeca u Kantonu Sarajevo će dobiti uvjerenja, ima i četvrta opcija za jezik

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić kazala je kako nijedno dijete neće ostati bez uvjerenja, a njihovim roditeljima će biti ponuđena i četvrta opcija kada je riječ o izjašnjavanju o jeziku, koja glasi "bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost".

Djeca će dobiti svjedočanstva za nekoliko dana. Ministrica Bogunić izrazila je veliko žaljenje zbog ove situacije i izvinila se svim učenicima i roditeljima koji su u petak i ponedjeljak bili žalosni jer su dobili informaciju da ne dolaze po svjedočanstva s obzirom na to da se nisu izjasnili za jezičku opciju.

"Vjerovatno snosim dio odgovornosti i nemam opravdanja iako sam tu samo 15 dana. Ne smije nijedno dijete biti dužno jer je neko zamislio da pravi problem u jeziku. Ovo je problem od ove školske godine, jer su dopisi krenuli u maju prošle godine", kazala je Bogunić.

Dnevnopolitička tema

Naglasila je kako ne želi da jezik postane dnevnopolitička tema, već da se vrati u oblast struke. Naglasila je da je to predmet stručnjaka iz lingvistike i prava.

"Do sada se 92 posto izjasnilo za jezik, osam posto ih se nije izjasnilo. Od Instituta za jezik pri UNSA dobili smo uputu u kojoj stoji više opcija i da djeca mogu učiti jezik u školama KS zajedno sjedeći i družeći se. Svi učenici u istim klupama. Nastavnica prvo kaže ono što povezuje sva tri jezika i onda ih uči nijanse u razlikama, a to je, prema riječima stručnjaka, standardizacija", kazala je ministrica.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kazala je i to kako je dopis sa četvrtom opcijom izjašnjavanja upućen 6. septembra 2018. godine i nije trebalo biti ovolike halabuke ni povrijeđenih roditelja i učenika.

"Ne želim gasiti požar, niti biti vatrogasac, već da sve bude zasnovano i naučno utemeljeno na lingvističkoj i pravnoj struci. U anketi nije bilo četvrte opcije, ali je trebalo biti. Razgovarali smo o tome da i manjinama omogućimo učenje jezika, jer na to imaju pravo. U tu svrhu ćemo organizovati i okrugli sto struke kako bi se ovaj problem riješio", kazala je Bogunić.

Poručila je da joj je žao što su roditelji i djeca bili nesretni jer nisu dobili ono što im po zakonu sljeduje i uputila izvinjenje.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je kako je ogroman problem nedostatak prosvjetno-pedagoškog zavoda i politike obrazovanja. Izvinio se zbog posljednje upute da se 14. januara izvrši obustava izdavanja uvjerenja iako su se neka djeca već izjasnila.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Miješanja politike u obrazovanje

"Bilo je ogromnog miješanja politike u obrazovanje i očekujemo reakcije radikala. Ustav prepoznaje samo tri jezika i segregacija je da oni koji nauče sva tri jezika ne mogu to upisati. To je politika i nema veze sa strukom. Pred bilo kojim sudom, u Strazburu ili drugim, BiH bi imala isti problem ljudskih prava i segregacije. Ovim su pokazane slabosti sistema, nema prave struke i nema PPZ-a. Dobar dio direktora su članovi političkih partija i najavili smo da usvajamo depolitizaciju obrazovanja, jer oni po svoja mišljenja ne mogu ići u stranačke centrale", naglasio je Konaković.

Naglašeno je kako će izmjene već danas biti unesene u EMIS, a svaki roditelj koji želi promijeniti izjašnjavanje o jeziku moći će to učiniti u narednom periodu. Razrednici škola pozvat će djecu koja nisu primila uvjerenje tokom narednih dana i obavijestiti ih o novom terminu.