Švedska
428

U Geteborgu obilježen dan bosanskog jezika: Ukazano na važnost poznavanja maternjeg jezika

S. Š.
U povodu Dana maternjeg jezika, od petka do nedjelje, 23. do 25. februara, u prostorijama Wendelsberg škole u Geteborgu realizovan je omladinski kamp pod nazivom "Moj maternji, moj bosanski jezik".

U projektu su učestvovali mladi govornici bosanskog jezika, učenici, gimnazijalci koji su upisani na bosanski jezik u srednjim školama u Halmstadu i Geteborgu.

Projekat su osmislili i vodili nastavnici bosanskog jezika Amela Isanović i Almedin Spahić, u saradnji sa trezvenjačkom organizacijom NBV koja je bila generalni sponzor ovog susreta. Značajnu podršku u pripremi i realizaciji projekta nastavnici i učenici su imali od Sabahete Salkić Vehabović ispred NBV.

Za vrijeme boravka omladinaca u Wendelsberg školi bila je postavljena izložba o narkoticima i opasnosti od konzumiranja droge. Prvi dan po dolasku organizovano je predavanje na temu: "Droge su opasne" koje je održao Johan Holm, ispred NBV-a. Subota i nedjelja su bile rezervisane za predavanja i radionice u kojima je fokus bio na važnosti učenja maternjeg jezika, na višejezičnosti i historijskom naliješu te razvoju bosanskog jezika.

U okviru projekta omladina je imala priliku da se druži, upoznaje, uči, učestvuje u radionicama, da pjevaju bosanske pjesme, gledaju bosanske filmove i kroz te aktivnosti ponavljaju naučeno. Odlični domaćini Wendelsberg škole potrudili su da hotelski smještaj, kao i hrana budu na visokom nivou. Predivan prirodni ambijent poslužio je za šetnju i odmor.

Projekat je podržao svojom posjetom i ambasador BiH u Švedskoj, Njegova ekselencija Bojan Šošić koji se obratio omladini i kroz vrlo afirmativan i inspirativan pristup odgovarao na postavljena pitanja.

Okupljanje je završeno u nedjelju, filmskim festivalom gdje je omladina imala priliku predstaviti svoje kratke filmove koje su snimili na temu: "Zašto je važno govoriti bosanski jezik".