Kritikovao vlast u KS
9

Bivši ministar Filipović o povlačenju odluke o zaštiti zračnih koridora: Politika krana i skele

B. R.
Damir Filipović (Foto: D. S./Klix.ba)
Damir Filipović (Foto: D. S./Klix.ba)
Damir Filipović, bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kritikovao je odluku aktuelne kantonalne vlasti da stavi van snage Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora.
Upravo dok je Filipović, kadar Socijaldemokratske partije (SDP), bio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je predstavljena i usvojena Studija o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka.

Odluka koja je jučer stavljena van snage je usvojena prošle godine dok je resorni ministar bio Faruk Kapidžić, a kojeg je na ovu funkciju predložila Stranka demokratske akcije (SDA). I Kapidžić je ranije danas kritikovao ovaj potez vlasti poručivši da će se time nastaviti, kako je napisao na Facebooku, tibraizacija Sarajeva tj. da će se nastaviti neprimjerena gradnja navodeći primjer stambenog naselja Tibra u naselju Stup.

Filipović se također oglasio preko spomenute društvene mreže postavivši nekoliko pitanja vlasti u kojoj osim njegovog SDP-a, participira Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS).

  • "Za čiji interes se to radi;

  • Na čiju štetu se to radi;

  • Da li je riječ o političkom opredjeljenju Vlade KS ili pojedine vladajuće stranke;

  • Da li je ovo urađeno na zahtjev investitora koji je ili koji će finansirati kampanju pojedine stranke;

  • Da li je riječ o nekom drugom interesu pojedinca ili grupe;

  • Da li je u pitanju Kvadrant B na Marijin Dvoru ili Kvadrant C u Novom Sarajevu;

  • Da li je riječ o prvostepenim zahtjevima (urbanističke i građevinske dozvole) pojedinih investitora koje se nalaze u ministarstvu;

  • Da li se zadovoljilo da ostane spratnost koja je trenutno dozvoljena planskom dokumentacijom ili su ipak tražili povećanje spratnosti - kao meni, a što sam odbio;

  • Da li su svjesni šta bi visoka gradnja uradila u pogledu ventiliranja grada, budućeg kvaliteta zraka i zagađenja (naravno da visoke zgrade nisu izvor, ali su svakako fizička prepreka i mjesta zadržavanja PM čestica;

  • Da li su razmišljali da jučer pored ovog poteza predlože ujedno Odluku o urbanističko-tehničkim smjernicama prilikom gradnje visokih građevina i to do donošenja novog urbanističkog plana;

  • Da li su pročitali Studiju ili samo njenih prvih osam stranica - da pomognem, pročitajte 19. stranicu studije;

  • Da li su znali da urbanistički plan koji se primjenjuje iz 1986. ne preporučuje visoku gradnju", napisao je Filipović.

[FBPOST]https://www.facebook.com/Morfej/posts/10223941722243431[/FBPOST]

Poručio je da će za pogoršanje kvaliteta zraka biti odgovorna vlast i pozvao je Skupštinu KS, načelnika Centra Srđana Mandića, načelnika Novog Sarajeva Hasana Tanovića i gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da, kako je naveo, ne padnu pod utjecaj i ne predlože regulacione planove koji će biti na štetu građana.

Pozvao je i kantonalnog premijera Edina Fortu da implementira Studiju, kao i druge odluke koje se odnose na zaštitu okoliša.

"Bojim se da zbog politike zvane 'kran i skela' život u Sarajevu bi veoma brzo mogao postati nemoguć jer bi ostali bez zraka i pitke vode", zaključio je Filipović.

Hadžiahmetović obrazložio zašto je odluka stavljena van snage

Enver Hadžiahemtović, koji je za ministra komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša imenovan na prijedlog NiP-a, je obrazložio zašto je stavljena van snage Odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora.

Kako je rekao za Klix.ba, van snage stavljeni ranije doneseni zakoni o prostornom planiranju i građenju, te da su time onemogućene velike investicije.

Tvrdi da zbog Odluke o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora investitori, koji su kupili zemljište i kojima je dato odobrenje za gradnju, mogu tužiti nadležne.

Uvjerava da će Studija o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka biti sadržana u novom kantonalnom urbanističkom planu za kojeg je naveo da će biti izrađen za nekoliko mjeseci i da će ga općine morati implementirati.

Šta Studija podrazumijeva i ko su njeni autori

Studija je predstavljena u oktobru 2019. godine kada su kantonalnu vlast činili NiP, SDP, NS, Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i bivša Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), a sadašnji Narodni evropski savez (NES).

Njome je utvrđeno da više zgrade mogu, ne nužno, doprinositi zagađenju zraka. To ovisi o lokaciji na kojoj se nalaze, njihovom obliku i položaju u odnosu na druge građevine. Također su utvrđeni najznačajniji zračni koridori, a to su korito rijeke Miljacke i glavna gradska saobraćajnica.

Na studiji je radila velika britanska kompanija Atkins, a njen partner je bila firma Enova. U izjavi za Klix.ba iz Atkinsa su potvrdili da su utvrdili da više građevine mogu doprinositi zagađenju zraka.

Studiju je izradio tim predvođen profesorom na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Muhamedom Hadžiabdićem.

Kapidžić je u augustu prošle godine, dok je bio ministar, izjavio da će studija značiti promjenu 14 urbanistički planova u kantonu, a jedan od njih je i onaj za kongresni centar u općini Novi Grad Sarajevo. Tražio je da se oni usklade s onim što je sadržano u studiji.

Načelnik Novog Grada Sarajevo Semir Efendić je poručio da studija predstavlja "reket". U međuvremenu je profesor na Mašinskom fakultetu Slobodnog univerziteta Bozen-Bolzano u Italiji Medžid Muhasilović u izjavi za naš portal naveo da studija ima nedostatke.

Prilikom predstavljanja studije 2019. istaknuto je da je svoj doprinos po ovom pitanju dao akademik Kemal Hanjalić. Japan i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su podržali njenu izradu.