BiH
0

BiH se nada izvozu krompira u zemlje Evropske unije

FENA
Ukoliko se utvrdi da je poseban nadzor krompira kontinuirano i dobro sproveden i u skladu s procedurama EU, BiH će moći da izvozi merkantilni krompir u zemlje članice EU.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH već treću godinu provodi Program posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru.

"Programom posebnog nadzora za 2011, 2012, i 2013. godinu ukupno je uzeto: 407 uzoraka za ispitivanje na prisustvo karantinske fitopatogene bakterije Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuchi et.al.- uzročnika smeđe truleži krtola i bakterioznog uvenuća krompira, Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp.sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al. – uzročnika prstenaste truleži krtola krompira, Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.- uzročnika bolesti raka krompira; zatim 57 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje vode i korova Solanum dulcamara na prisustvo bakterije Ralstonia solanacearum, te 946 uzoraka za ispitivanje na prisustvo karantinskih nematoda Globodera rostochiensis Woll. i Globodera pallida Stone", kazali su Feni u Upravi za zaštitu zdravlja bilja.

Na osnovu izvještaja ovlaštenih laboratorija, kako ističu iz ove uprave, za sve tri godine provođenja posebnog nadzora, nije utvrđeno prisustvo najznačajnijih karantinskih štetnih organizama na krompiru koji se uzgaja u BiH koji bi bili ograničavajući za izvoz u zemlje EU.

Poseban nadzor se provodi s ciljem utvrđivanja statusa, odnosno prisustva ili odsustva (detekcije) karantinskih štetnih organizama na krompiru na mjestima ulaska pošiljki krompira, koje se uvoze u BiH, te na mjestima proizvodnje sjemenskog i merkantilnog krompira, distibutivnim centrima i mjestima skladištenja.

"Da bi se Program mogao početi provoditi bilo je potrebno donijeti podzakonske akte, obezbijediti obuku laboratorijskog osoblja kao i obuku fitosanitarnih inspektora", navode iz ove uprave.

Nakon donošenja podzakonskih akata Uprava je u saradnji sa Projektom FARMA (USAID I SIDA) organizovala radionice, u regijama gdje se proizvodi krompir u BiH, za proizvođače krompira i pojasnila razloge provođenja Programa. Putem tog projekta obezbijeđena je obuka osoblja u fitosanitarnim laboratorijama i obuka fitosanitarnih inspektora.

Iz sredstava projekta Svjetske banke "Poljoprivreda i ruralni razvoj" finansirano je provođenje Programa u 2011. i 2012. godini dok je finansiranje u 2013. godini obezbijeđeno iz budžeta entiteta i Brčko distrikta BiH.

Kako je poznato, inspekcija evropskog Ureda za hranu i veterinarstvo FVO (Food and Veterinary Office) dolazi u misiju u BiH od 24. marta do 4. aprila 2014. radi ocjene ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira u zemlje Evropske unije.

"U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može garantovati kakav će biti izvještaj FVO-a i kada će i zvanično biti donesena odluka od Evropske komisije DG SANCO o ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira", kazali su u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja napominjući da se svi u fitosanitarnom sektoru u BiH nadaju pozitivnom ishodu ove FVO misije nakon sagledavanja ukupnog sistema u zdravlju krompira.