{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inspekcija iz EU u martu ispituje domaći krompir

F
27.12.2013. u 11:02
0
17
Inspekcija iz EU u martu ispituje domaći krompir
0
Inspekcija iz EU u martu ispituje domaći krompir
Inspekcija evropskog Ureda za hranu i veterinarstvo FVO (Food and Veterinary Office) dolazi u misiju u BiH od 24. marta do 4. aprila 2014. radi ocjene ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira u zemlje Evropske unije, saznaje Fena u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.
"U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može garantovati kakav će biti izvještaj FVO-a i kada će i zvanično biti donesena odluka od Evropske komisije DG SANCO o ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira", kazali su u ovoj upravi.

Naglasili su da je veoma važno da FVO inspekcija dolazi u misiju u BiH poslije samo tri godine provođenja Programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru koji Uprava za zaštitu zdravlja bilja provodi u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta.

Poseban nadzor, podsjećaju, provodi se radi utvrđivanja statusa, odnosno prisustva ili odsustva (detekcije) karantinskih štetnih organizama na krompiru na mjestima ulaska pošiljki krompira, koje se uvoze u BiH, te na mjestima proizvodnje sjemenskog i merkantilnog krompira, distributivnim centrima i mjestima skladištenja.

Na osnovu izvještaja ovlaštenih laboratorija, za sve tri godine provođenja posebnog nadzora, nije utvrđeno prisustvo najznačajnijih karantinskih štetnih organizama na krompiru koji se uzgaja u BiH koji bi bili ograničavajući za izvoz u zemlje EU.

"Imajući u vidu ovu ključnu činjenicu svi u fitosanitarnom sektoru u BiH se nadaju pozitivnom ishodu ove FVO misije nakon sagledavanja ukupnog sistema u zdravlju krompira", ističu iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Iz Uprave podsjećaju da su u novembru 2012. dobili od Evropske komisije upitnik - Sistem zdravlja bilja u sektoru krompira, a odgovori na taj upitnik dostavljeni su Evropskoj komisiji u rekordno kratkom roku, u decembru 2012.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je 18. februara ove godine uputila Evropskoj komisiji i zvaničan zahtjev za izvoz krompira u zemlje Evropske unije.

U međuvremenu, u kordinaciji Uprave, a uz podrušku Projekta FARMA (USAID i SIDA) u martu ove godine organizovana je simulacija FVO inspekcije za krompir, angažovanjem međunarodnog eksperta za tu oblast. U okviru te simulacije utvrđeni su različiti nedostaci.

Uprava je u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, uzimajući u obzir iskustva susjednih država u vezi s tom problematikom, pokrenula aktivnosti na otklanjanju utvrđenih nedostataka koji se mogu prevazići i u tom smislu pripremila dokumente, među kojima Akcioni plan za prevazilaženje nedostataka za ispunjenje uvjeta za izvoz krompira u zemlje EU, kao i dva plana hitnih mjera za postupanje u slučaju pojave prstenaste truleži krompira, te pojave smeđe truleži krompira.

Uprava će u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta, ali i proizvođačima krompira, što posebno naglašavaju, preduzimati aktivnosti na otklanjanju nedostataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: