{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inspekcija iz EU u martu ispituje domaći krompir

F
27.12.2013. u 11:02
0
17
Inspekcija iz EU u martu ispituje domaći krompir
0
Inspekcija iz EU u martu ispituje domaći krompir
Inspekcija evropskog Ureda za hranu i veterinarstvo FVO (Food and Veterinary Office) dolazi u misiju u BiH od 24. marta do 4. aprila 2014. radi ocjene ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira u zemlje Evropske unije, saznaje Fena u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.
"U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može garantovati kakav će biti izvještaj FVO-a i kada će i zvanično biti donesena odluka od Evropske komisije DG SANCO o ispunjenosti uvjeta za izvoz krompira", kazali su u ovoj upravi.

Naglasili su da je veoma važno da FVO inspekcija dolazi u misiju u BiH poslije samo tri godine provođenja Programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru koji Uprava za zaštitu zdravlja bilja provodi u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta.

Poseban nadzor, podsjećaju, provodi se radi utvrđivanja statusa, odnosno prisustva ili odsustva (detekcije) karantinskih štetnih organizama na krompiru na mjestima ulaska pošiljki krompira, koje se uvoze u BiH, te na mjestima proizvodnje sjemenskog i merkantilnog krompira, distributivnim centrima i mjestima skladištenja.

Na osnovu izvještaja ovlaštenih laboratorija, za sve tri godine provođenja posebnog nadzora, nije utvrđeno prisustvo najznačajnijih karantinskih štetnih organizama na krompiru koji se uzgaja u BiH koji bi bili ograničavajući za izvoz u zemlje EU.

"Imajući u vidu ovu ključnu činjenicu svi u fitosanitarnom sektoru u BiH se nadaju pozitivnom ishodu ove FVO misije nakon sagledavanja ukupnog sistema u zdravlju krompira", ističu iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Iz Uprave podsjećaju da su u novembru 2012. dobili od Evropske komisije upitnik - Sistem zdravlja bilja u sektoru krompira, a odgovori na taj upitnik dostavljeni su Evropskoj komisiji u rekordno kratkom roku, u decembru 2012.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je 18. februara ove godine uputila Evropskoj komisiji i zvaničan zahtjev za izvoz krompira u zemlje Evropske unije.

U međuvremenu, u kordinaciji Uprave, a uz podrušku Projekta FARMA (USAID i SIDA) u martu ove godine organizovana je simulacija FVO inspekcije za krompir, angažovanjem međunarodnog eksperta za tu oblast. U okviru te simulacije utvrđeni su različiti nedostaci.

Uprava je u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, uzimajući u obzir iskustva susjednih država u vezi s tom problematikom, pokrenula aktivnosti na otklanjanju utvrđenih nedostataka koji se mogu prevazići i u tom smislu pripremila dokumente, među kojima Akcioni plan za prevazilaženje nedostataka za ispunjenje uvjeta za izvoz krompira u zemlje EU, kao i dva plana hitnih mjera za postupanje u slučaju pojave prstenaste truleži krompira, te pojave smeđe truleži krompira.

Uprava će u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta, ali i proizvođačima krompira, što posebno naglašavaju, preduzimati aktivnosti na otklanjanju nedostataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: