BiH sa visokim rizikom od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti

Klix.ba
4.12.2015. u 11:23
0
15
BiH sa visokim rizikom od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti
0
BiH sa visokim rizikom od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti Foto: Arhiv/Klix.ba
Članice NATO-a i partnerske zemlje su pod visokim rizikom od korupcije, prema nalazima Indeksa odbrane sačinjenog u okviru Programa za odbranu i sigurnost Transparency International.
Koristeći 77 indikatora kroz koje se procjenjuju oblasti podložne korupciji u sektoru odbrane, Indeks odbrane je rangirao članice NATO-a i partnerske zemlje, uključujući i BiH, u odnosu na podložnost korupciji, na skali od A (nizak rizik) do F (kritičan rizik). Indeks procjenjuje postojanje, primjenu i učinkovitost institucionalnih i neformalnih mehanizama kontrole usmjerenih na smanjenje rizika od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti.

Bosna i Hercegovina je dobila ukupnu ocjenu C, što predstavlja umjeren rizik od korupcije, ali je u okviru segmenta nabavki i rizika od korupcije u nabavkama dobila ocjenu D. Nalazi Indeksa pokazuju da postoje formalne procedure nabavki i napredovanja u službi u sektoru odbrane, ali se one često ne provode.

Indeks je također pokazao da iako postoje propisane procedure koje uređuju raspolaganje vojnom imovinom, praksa Ministarstva odbrane i raspolaganje pokretnom imovinom nisu transparentni. Nedostatak odgovornosti i transparentnosti su doveli do slučajeva nestanka oružja, te čak potencijalne nelegalne trgovine oružjem i municijom.

Izvještaj je također pokazao da temeljna nefunkcionalnost države zapravo stvara rizike od korupcije i oslabljuje djelovanje i mogućnosti odbrane. Procedure Ministarstva odbrane su propisane, ali se veoma često ignorišu, usljed politizacije procesa i ekstremno kompleksnog pravnog okvira. Tabele sa ocjenama su dostavljene u prilogu, a kompletni rezultati istraživanja su dostupni na: government.defenceindex.org.

Komentarišući rizike od korupcije u okviru NATO-a i njegovih partnerskih zemalja, direktor Programa za odbranu i sigurnost, Ketrin Dikson, je izjavila:

"Transparentne i odgovorno institucije odbrane bi trebale biti srž onoga za šta se NATO kao savez zalaže.... NATO je najveći politički i vojni savez u svijetu i kroz partnerstva i vojne akcije ima nemjerljiv uticaj u svijetu. Da li su države članice NATO-a, kao i njihovi partneri, spremni da pokažu najviše standarde integriteta i da li su spremne da se bore protiv korupcije u državama u kojima djeluju, su pitanja od najvećeg značaja za međunarodnu sigurnost".


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: