{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH sa visokim rizikom od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti

4.12.2015. u 11:23
0
15
BiH sa visokim rizikom od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti
0
BiH sa visokim rizikom od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članice NATO-a i partnerske zemlje su pod visokim rizikom od korupcije, prema nalazima Indeksa odbrane sačinjenog u okviru Programa za odbranu i sigurnost Transparency International.
Koristeći 77 indikatora kroz koje se procjenjuju oblasti podložne korupciji u sektoru odbrane, Indeks odbrane je rangirao članice NATO-a i partnerske zemlje, uključujući i BiH, u odnosu na podložnost korupciji, na skali od A (nizak rizik) do F (kritičan rizik). Indeks procjenjuje postojanje, primjenu i učinkovitost institucionalnih i neformalnih mehanizama kontrole usmjerenih na smanjenje rizika od korupcije u sektoru odbrane i sigurnosti.

Bosna i Hercegovina je dobila ukupnu ocjenu C, što predstavlja umjeren rizik od korupcije, ali je u okviru segmenta nabavki i rizika od korupcije u nabavkama dobila ocjenu D. Nalazi Indeksa pokazuju da postoje formalne procedure nabavki i napredovanja u službi u sektoru odbrane, ali se one često ne provode.

Indeks je također pokazao da iako postoje propisane procedure koje uređuju raspolaganje vojnom imovinom, praksa Ministarstva odbrane i raspolaganje pokretnom imovinom nisu transparentni. Nedostatak odgovornosti i transparentnosti su doveli do slučajeva nestanka oružja, te čak potencijalne nelegalne trgovine oružjem i municijom.

Izvještaj je također pokazao da temeljna nefunkcionalnost države zapravo stvara rizike od korupcije i oslabljuje djelovanje i mogućnosti odbrane. Procedure Ministarstva odbrane su propisane, ali se veoma često ignorišu, usljed politizacije procesa i ekstremno kompleksnog pravnog okvira. Tabele sa ocjenama su dostavljene u prilogu, a kompletni rezultati istraživanja su dostupni na: government.defenceindex.org.

Komentarišući rizike od korupcije u okviru NATO-a i njegovih partnerskih zemalja, direktor Programa za odbranu i sigurnost, Ketrin Dikson, je izjavila:

"Transparentne i odgovorno institucije odbrane bi trebale biti srž onoga za šta se NATO kao savez zalaže.... NATO je najveći politički i vojni savez u svijetu i kroz partnerstva i vojne akcije ima nemjerljiv uticaj u svijetu. Da li su države članice NATO-a, kao i njihovi partneri, spremni da pokažu najviše standarde integriteta i da li su spremne da se bore protiv korupcije u državama u kojima djeluju, su pitanja od najvećeg značaja za međunarodnu sigurnost".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: