|

Indeks percepcije korupcije: BiH nazaduje i ima najlošije ocjene u regionu

Indeks percepcije korupcije: BiH nazaduje i ima najlošije ocjene u regionu
17
Klix.ba
27.1.2016. u 11:51
35
komentara
17

dijeljenja
Indeks percepcije korupcije: BiH nazaduje i ima najlošije ocjene u regionu Foto: Ilustracija
BiH se prema Indeksu percepcije korupcije Transparency International (TI) nalazi na 76. mjestu, od ukupno 168 zemalja, sa ocjenom 38 na skali od 0 do 100. BiH je nazadovala u odnosu na prošlu godinu, kada je ocjena iznosila 39, a primijetan je i konstantan pad na ljestvici, počevši od 2012. godine, kada je BiH imala ocjenu 42.
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) predstavio je rezultate Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2015. godinu, koji svake godine rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru.

BiH se se ponovo nalazi ispod Hrvatske (ocjena 51 i 50. mjesto), Crne Gore (ocjena 44 i 61. mjesto), Makedonije (ocjena 42 i 66. mjesto) i Srbije (ocjena 40 i 71. mjesto), te je, kada se posmatra region bivše Jugoslavije, jedino Kosovo ispod BiH (ocjena 33 i 103. mjesto).TI BiH je tokom prezentacije ocijenio da je nazadak BiH potpuno očekivan, imajući u vidu neefikasnost u borbi protiv korupcije u svim segmentima. Agencije za provođenje zakona nisu međusobno koordinisane i neefikasne su. Statistički podaci procesuiranja korupcije su poražavajući, a nema ni efikasnog nadzora nad finansiranjem političkih partija niti nad imovinskim kartonima.

Primjena zakona o sukobu interesa je u proteklom periodu potpuno izostala na nivou BiH, FBiH, i Brčko Distrikta, te nije obezbijeđena efikasna prevencija korupcije u javnim nabavkama. Na sve to, vlasti na svim nivoima konstantno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad radom nezavisnih institucija i u potpunosti politizovati javnu upravu.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH, istakao je da je ovakvo stanje apsolutno neodrživo, te da je ekstremna rasprostranjenost korupcije dovela do potpunog urušavanja institucija i gubitaka za građane i državu, koji se mjere milijardama maraka.

"TI BiH apeluje na vlasti u BiH, kao i na EU i međunarodnu zajednicu, da najozbiljnije shvate problem korupcije u zemlji i pruže podršku borbi protiv korupcije, jer ona ozbiljno prijeti da potpuno destabilizuje zemlju i izazove eskalaciju konflikta i socijalnih nemira", zaključio je Blagovčanin.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...