BiH
13

Koliko informacija o trošenju budžetskog novca pružaju vlasti: BiH pri dnu liste

Piše: N. N.
Prema tome koliko transparentno prikazuje trošenje budžetskog novca BiH se našla iza zemalja kao što su Namibija i Tanzanija, ali i iza zemalja regiona Hrvatske, Srbije i Slovenije.

International Budget Partnership (IBP), nevladina i neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, objavila je danas Indeks transparentnosti budžeta za 2015.

Ocjenjujući 102 zemlje širom svijeta, istraživanje 2015. pokazuje da je Bosna i Hercegovina pala na rang-listi Indeksa otvorenosti budžeta (Open Budget Index, OBI). Istraživanje se služi međunarodno priznatim kriterijima i svakoj državi dodjeljuje rezultat iz transparentnosti budžeta na skali od 100 poena. OBI rezultat Bosne i Hercegovine pao je sa 50 poena u 2012. godini na 43 poena u 2015. Ovo znači da su vlasti u BiH građanima otežale da dođu do informacija o tome kako se troše javni novci i kako da ih zbog toga pozovu na odgovornost.

Bosna i Hercegovina ima 43 indeksna poena, i samo je dva poena dijele od crvene zone. Zemlje koje imaju manje od 41 indeksnog poena svrstavaju se u grupu zemalja čije vlasti o utrošku budžetskog novca pružaju "vrlo malo" informacija, dok su zemlje koje imaju između 41 i 60 indeksnih poena u grupi zemalja čije vlasti o trošenju budžetskog novca daju "ograničene" informacije.

Za BiH se u napomenama dodaje da njena vlada građanima pruža ograničene informacije o trošenju budžetskog novca.

"Pad Bosne i Hercegovine na OBI rang-listi desio se zbog ponovnog nepostojanja dva budžetska dokumenta: Budžeta za građane i Polugodišnjeg pregleda budžeta. Mogućnost uključivanja javnosti u budžetski proces ocijenjena je sa 23 poena. Nadzor zakonodavne vlasti nad budžetom ocijenjen je sa 37 poena, dok je najvišu ocjenu Bosna i Hercegovina dobila za institucionalni nadzor nad budžetom putem Ureda za reviziju – 83 poena. I uz ovakav pad BiH zadržava poziciju među državama koje imaju ograničenu otvorenost budžeta", izjavila je Aleksandra Banović, glavna istraživačica za OBS u Fondaciji CPI.

Među top pet zemalja na ovoj listi su Novi Zeland, Švedska, Južna Afrika, Norveška i Sjedinjene Američke Države.

Od zemalja regiona najbolje je plasirana Slovenija (68 indeksnih poena) i ona se nalazi u grupi zemalja čije vlasti pružaju znatno informacija o trošenju budžetskog novca.

Iako imaju više indeksnih poena Hrvatska (53) i Srbija (47) našle su se u istoj grupi zemalja kao i BiH.

Albanija sa 38 indeksnih poena i Makedonija sa 35 indeksnih poena nalaze se u grupi zemalja čije vlade pružaju "vrlo malo" informacija o trošenju budžetskog novca.

Potpuno netransparentno novac troše vlade Katara i Saudijske Arabije koje nemaju nijedan indeksni poen.