{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na korak do stvaranja pravnog okvira za ispitivanje imovine političara

22.8.2017. u 07:53
578
180
BiH na korak do stvaranja pravnog okvira za ispitivanje imovine političara
578
BiH na korak do stvaranja pravnog okvira za ispitivanje imovine političara
Foto: Arhiv/Klix.ba
BiH konačno ima priliku da stvori pravni okvir kojim bi se omogućilo ispitivanje imovine političara, a koja je predmet čestih spekulacija u bosankohercegovačkom društvu.
Početkom septembra pred državnim parlamentarcima će se naći Prijedlog zaključka o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prijedlogu koji je već usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i koji će najvjerovatnije dobiti podršku Zastupničkog doma uprkos protivljenju SNSD-a i HDZ-a.

U toku rasprave o toj tački dnevnog reda zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić kazao je da je Savez za promjene ušao u vlast kako bi se borili protiv kriminala i korupcije i da je temeljni zakon koji vežu za tu priču zakon o ispitivanju porijekla imovine.

Ipak, s njim se nije složila delegatkinja Zdenka Džambas (HDZ) koja je kazala kako je njoj to "bezveze" jer postoji Krivični zakon BiH. Sličnog mišljenja je i delegat Dragutin Rodić koji također nije podržao osnivanje Interresorne radne grupe.

Prema Prijedlogu zaključka u interresornoj radnoj grupi za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH trebali bi se naći Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević i Predrag Kožul iz Zastupničkog doma te Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić iz Doma naroda PSBiH. Također, Vijeće ministara BiH imenovalo bi svoja tri člana.

Ukoliko ovaj zaključak bude usvojen, zadatak interresorne radne grupe bit će da u roku od šest mjeseci pripremi zakon o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH i ako je potrebno izmjene postojećih zakona na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije.

SDS od ulaska u vlast insistira na tome da se usvojio zakon u kojem će biti definisan jednostavan red poteza: ukoliko se u imovinskom kartonu državnih dužnosnika pokaže nesrazmjer između prihoda i imovine koju posjeduje, Tužilaštvo BiH automatski otvara istragu i provjerava porijeklo imovine. U slučaju da je ono "mutno", slijede sankcije i to oduzimanje imovine.

Imovina bh. političara već duži vremenski period goruća je tema u društvu s obzirom na to da građani smatraju kako funkcioneri u imovinskim kartonima ne prijavljuju svu imovinu koju imaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: