Dodik u Sarajevu
0

"BiH će biti zasnovana na ravnopravnosti, ili je neće biti!"

Piše: Almir Panjeta
Dodik: "Ako neko napadne BiH, mislite da bi je Srbi i Hrvati branili?" (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na predizbornom skupu SNSD-a u Holiday Innu u Sarajevu rečeno je kako je predizborna kampanja ove stranke u Republici Srpskoj praktično završena jer je "jasno da će odnijeti apsolutnu pobjedu", ali da je potreban svaki glas Srba u Federaciji BiH kako bi se "njihov status poboljšao".

Na skupu su učestvovali kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Federalni i državni nivo, ali i aktuelni premijer BiH Nikola Špirić koji je kazao kako će to biti i u narednom mandatu, te apsolutna zvijezda skupa – predsjednik SNSD-a i kandidat za Predsjednika RS Milorad Dodik koji je došao u pratnji više od 10 tjelohranitelja.

Na naš upit, zbog čega toliki tjelohranitelji te da li se nečega plaši u Sarajevu, Špirić je dobacio kako su to članovi stranke, dok je Dodik pak kazao kako je to jer se ne osjeća lijepo u Sarajevu. Na Špirićevu opasku, kazali smo mu kako je zanimljivo koliko nabildanih članova sa "bubicama" u uhu ima SNSD.

"Ovdje se ne osjećam lijepo. Ima u BiH mnogo ljepših gradova, recimo, Sokolac", kazao nam je Dodik te ušao na skup gdje je dočekan aplauzima i ovacijama. Osim starih teza da se u Srebrenici nije dogodio genocid jer su ubijeni i Srbi, te o tome kako neće proći pokušaji Bošnjaka da federalizuju BiH, Dodik nije ponudio mnogo novoga, niti je iznio konkretna rješenja kako namjerava povećati zaposlenost, razviti privredu, poboljšati zdravstvo ili školstvo. Umjesto toga, osuo je "drvlje i kamenje" po Socijaldemokratskoj partiji BiH, Turskoj, Americi, OHR-u i kompletnoj međunarodnoj zajednici.

PEJANOVIĆ JE KARIKATURA, KOMŠIĆ POLITIČKO NEDONOŠĆE

"Gledam, američki diplomata priča kako je gradnja ambasade SAD-a u BiH jasna podrška BiH, što će reći podrška Bošnjacima, te da je to jedna od najvećih zgrada ambasade u Evropi. Pa šta ako gradiš ambasadu?! Gradi još veću!", kazao je Dodik i "zaradio" aplauz i ovacije prisutnih, ne propustivši da kritikuje i britansku politiku:

"Britanski ministar priča kako u BiH treba štap određenim političarima. Slušaj ministre, imaš Afganistan, tamo upotrijebi štap!".

Dodik nije propustio ni priliku da kritikuje SDP-a, ali i Srba koji, prema njemu, očito nisu dovoljno Srbi.

"SDP je najveća prevara. Pričaju o lažnoj multietničnosti, a većinski su bošnjačka partija. Pošalju neke Srbe u ambasade, i kažu im: evo, to su Srbi. Oni i međunarodna zajednica misle da karikaturama kao što je Mirko Pejanović mogu nešto postići", kazao je Dodik govoreći o tome ko su "pravi Srbi", a nije propustio ni održati lekciju o "pravim Hrvatima".

"Željko Komšić je političko nedonošće pobačeno na prošlim izborima. Traži se politički predstavnik Hrvata, a ne neko ko je samo Hrvat. Je li Željko Komšić predstavnik Hrvata? Hrvatima treba politički odgovoran, a ne špekulativan Hrvat", pojasnio je Dodik. Kritikovao je i medije, a posebno emisiju "60 minuta" čije je novinare nazvao "kretenima koji rade na podjeli BiH".

SRPSKO RATNO RUKOVODSTVO JE IMALO NEKIH GREŠAKA

Kazao je i kako nema ništa protiv Bošnjaka koje smatra dobrim ljudima sa teškom istorijom, ali lošim političkim predstavnicima i gdje je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić najjača politička figura. Ponovio je tezu o tome da u Srebrenici nije bio genocid, te da Srbi nisu genocidan narod.

"Mladen Ivanić im prije nije valjao, a sada kad je obećao da će prihvatiti genocidnost srpskog naroda računajući na glasove Bošnjaka u RS, odmah im valja. Ivanić misli da će postati član Predsjendištva na način na koji je to postao Komšić, ali to mu neće proći", poručio je Dodik. Kad je u pitanju ratni period, Dodik je kazao kako je srpsko rukovodstvo "imalo svojih grešaka" koje je on kritikovao, ali da nije čuo Bošnjake koji su kritikovali politiku Alije Izetbegovića. Govorio je i o razlozima zbog kojih je SNSD tražio demilitarizaciju BiH.

"Šta će Bosni vojska? Da neko napadne BiH, mislite da bi je Srbi i Hrvati branili?", pitao je Dodik.

Kazao je kako je sela u kojima su u Federaciji živjeli Srbi moguće poznati po ruševinama, dok su bošnjačka sela i naselja u RS obnovljena.

"Pogledajte Kozarac, sav je ozgrađen, ali njih nema tamo, dođu samo u augustu. Neko je kazao, dobro je što su im kuće srušene, sad imaju ljepše. Nije dobro što su srušene, to je cinizam", kazao je Dodik, dok je slično govorio i Špirić.

"Mnogi u Federaciji BiH govore "joj, da je nama neko poput Dodika". Izgradio je zgradu vlade, televizije, brojne škole, stotine kilometara asfaltiranih puteva. To je pravi Milorad Dodik, a ne ovaj kojeg žele predstaviti u FBiH", kazao je Špirić, koji se također obrušio na SDP i kazao da se ta stranka zalaže za vjersku državu, te pozvao Srbe da ne glasaju za SDP jer je to "najveća prevara".

SDP PRAVI VJERSKU DRŽAVU

"Tamo gdje je vjerska država, nema života. Srbi su za sekularnu državu. Dobro bi bilo da i Bošnjaci i Hrvati to prepoznaju i uđu u SNSD. Zato hvala bratu Rašidu Hadžići, našem članu, i mnogim Bošnjacima i Hrvatima u našoj stranci", kazao je Špirić, koji je očito zaboravio činjenicu da od najmanje škole, preko ministarstava, vojske, policije pa do Republike Srpske, svi imaju svoju slavu koju proslavljaju uz liturgije i prisustvo predstavnika crkve.

Kandidati SNSD-a Maksim Stanišić, Konstantina Mutić, Nevenka Pušara, Milan Marković i Velimir Kunić govorili su o lošem položaju Srba u FBiH, "za razliku od dobrog položaja Bošnjaka u RS".

"U Banjoj Luci ima 15.000 Bošnjaka, zamjenik gradonačelnika je Bošnjak, i mi u Sarajevu želimo takav tretman", kazala je Mutićeva.

Skup je zaključio Dodik, uz poruku:

"BiH će ili biti zasnovana na ravnopravnosti, ili je neće biti!"