BiH
81

Biciklisti u Sarajevu: Vozači ne obraćaju pažnju na nas, kao ni na pješake

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Biciklistički događaj dvanaesta Kritična masa, vožnja biciklom kroz Sarajevo održana je danas u organizaciji Biciklističkog kluba "Trek Team Sarajevo".

Kolona je krenula ispred Sarajevo City Centra, a kretala se do Malte, nakon čega su se vratili do Vilsonovog šetališta. Krug je, kako kažu učesnici, zbog lošijeg vremena kraći nego inače. 

Senad Bećković, predsjednik Biciklističkog kluba "Trek Team Sarajevo" i jedan od organizatora Kritične mase Sarajevo kazao je da je riječ o projektu koji ima za cilj borbu za prava biciklista.

Od 1992. godine se održava u više od 350 gradova u svijetu. 

"Bez obzira i na ovo hladno vrijeme i na ove uslove, mi ne odustajemo i vozit ćemo. Ono što je bitno napomenuti za Kritičnu masu jeste da mi ne zaustavljamo saobraćaj. Mi vozimo zajedno s motornim vozilima. Na takav način ukazujemo građanima, pješacima i vozačima motornih vozila da su biciklisti aktivni učesnici u saobraćaju po Zakonu o bezbjednosti. Borimo se za svoja prava", istakao je Bećković.

Kako kaže, glavni cilj svega toga je podstaći da vlasti rade ažurnije na građenju novih biciklističkih staza. 

Jedan od učesnika je bio i Erhan Kulenović koji je tom prilikom za AA kazao da su se danas okupili da skrenu pažnju građanima i institucijama na to da bicikliste gledaju kao i sve druge učesnike u saobraćaju. 

Prema njegovim riječima, biciklista je sve više i više na sarajevskim ulicama. 

"U našoj državi ne postoji ni kultura življenja, a kamoli kultura saobraćaja. Svakodnevnica je da biciklisti imaju problema u saobraćaju, da ljudi s automobilima ne obraćaju pažnju na njih kao ni na pješake", naglasio je Kulenović.

Kako kaže, Sarajevo je jedan od većih gradova u regiji koje nema izgrađenu biciklističku stazu do kraja.