sport
19

Pridružite se "Kritičnoj masi" u još jednoj vožnji Sarajevom

Klix.ba
Kritična masa Sarajevo od ovog će se mjeseca se održavati jednom u 30 dana, i to svake zadnje subote u mjesecu.

Iz BK Trek team Sarajevo, koji uspješno organiziora Kritičnu masu već neko vrijeme, poručuju da nije bitno kakva je prognoza, kiša, sunce ili snijeg - Kritična masa će se voziti po uzoru na svjetske organizacije ovakvih događaja.

Sutra, u subotu, okupljanje će biti ispred Sarajevo City Centra u 14:30h, a sam polazak je planiran u 15 sati. Ruta kretanja će biti sljedeća: SCC – Hiseta – Obala Kulina Bana – krug oko Vijećnice – Maršala Tita – Mula Mustafe Bašeskije – Zmaja od Bosne – Otoka –Malta – Vilsonovo šetalište – SCC.

Šta je cilj Kritične mase?

Cilj je skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste bicikl kao prevozno sredstvo u gradu. Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni - nikako provlačenje između auta...)

Također, cilj Kritične mase je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju).

Pored toga, ovim se podstiču općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

Važni zakonski propisi za bicikliste

Vozač bicikla dužan se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a najvise 1m od trotoara, a ako postoji uređena biciklistička staza po biciklističkoj stazi, odnosno traci.

Vozači motornih vozila su obavezni zaustaviti se iza bicikliste ili grupe biciklista, sačekati dozvoljen i povoljan momenat za zaobilaženje i najmanje 1,5m od bicikliste zaobići ga/ih, bez upotrebe zvukova sirene (koja zastrašujuće i uznemirujuće djeluje na bicikliste).

Vozač bicikla treba upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smije skidati ruke s upravljača, pridržavati se za drugi bicikl ili vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju bicikla, ili ugrožavati druge učesnike u saobraćaju.

Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim po naprijed navedenim propisima.

Vozač bicikla mora obavezno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.