|

Kritična masa bez obzira na snijeg i hladnoću

Kritična masa bez obzira na snijeg i hladnoću
187
Klix.ba
27.11.2015. u 16:15
18
komentara
187

dijeljenja
Kritična masa bez obzira na snijeg i hladnoću
"Bez obzira na vremenske prilike i neprilike Kritična masa će se održavati svaku zadnju subotu u mjesecu", ističu iz organizacije ovog biciklističkog događaja, BK Trek Team.
Okupljanje je kao i zadnji put ispred SSC-a (Sarajevo City Centre) 28.11.2015. u subotu od 14:30 sati, a na vožnju i krug po gradskim ulicama kreću u 15 sati.

"Bez obzira na pratnju MUP-a, BiHAMK-a i Sarajevo osiguranja, prije svega zbog našeg cilja za primjenom zakonskih propisa i normi i za bicikliste, bilo bi dobro da svi koji imaju rasvjetu postave je na bicikl, a i sa druge strane u to doba je već i tmurno", saopćeno je.

Ruta dvanaeste KMS: Polazak ispred platoa SCC-a, ulicom Vrbanja, preko mosta Suade i Olge, desno Zagrebačkom ulicom, kroz Grbavičku, zatim Zvorničkom ulicom, pored stadiona Grbavica, desno na M5 cestu prema Malti, skretanje lijevo u ulici Azize Šaćirbegović, kroz Milana Preloga, zatim preko Malezijskog mosta, uključenje na Bulevar Meše Selimović, skretanje desno na Malti i ulicom prema Vilsonovom šetalištu te na kraju ponovno uključenje na ulicu Vrbanja i dolazak na početnu tačku ispred SCC-a.


KMS će se otkazati samo u slučaju da budu velike padavine da ne bi u pitanje dovodili sigurnost odnosno zdravstveno stanje učesnika.

Glavni cilj je skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste bicikl kao prevozno sredstvo u gradu. Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni - nikako provlačenje između auta itd.).

Također, cilj Kritične mase je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju), podsticati općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...