BiH
187

Kritična masa bez obzira na snijeg i hladnoću

Klix.ba
"Bez obzira na vremenske prilike i neprilike Kritična masa će se održavati svaku zadnju subotu u mjesecu", ističu iz organizacije ovog biciklističkog događaja, BK Trek Team.

Okupljanje je kao i zadnji put ispred SSC-a (Sarajevo City Centre) 28.11.2015. u subotu od 14:30 sati, a na vožnju i krug po gradskim ulicama kreću u 15 sati.

"Bez obzira na pratnju MUP-a, BiHAMK-a i Sarajevo osiguranja, prije svega zbog našeg cilja za primjenom zakonskih propisa i normi i za bicikliste, bilo bi dobro da svi koji imaju rasvjetu postave je na bicikl, a i sa druge strane u to doba je već i tmurno", saopćeno je.

Ruta dvanaeste KMS: Polazak ispred platoa SCC-a, ulicom Vrbanja, preko mosta Suade i Olge, desno Zagrebačkom ulicom, kroz Grbavičku, zatim Zvorničkom ulicom, pored stadiona Grbavica, desno na M5 cestu prema Malti, skretanje lijevo u ulici Azize Šaćirbegović, kroz Milana Preloga, zatim preko Malezijskog mosta, uključenje na Bulevar Meše Selimović, skretanje desno na Malti i ulicom prema Vilsonovom šetalištu te na kraju ponovno uključenje na ulicu Vrbanja i dolazak na početnu tačku ispred SCC-a.

KMS će se otkazati samo u slučaju da budu velike padavine da ne bi u pitanje dovodili sigurnost odnosno zdravstveno stanje učesnika.

Glavni cilj je skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste bicikl kao prevozno sredstvo u gradu. Međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticati bicikliste da poštuju saobraćajne propise (zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni - nikako provlačenje između auta itd.).

Također, cilj Kritične mase je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju (zakon ih tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju), podsticati općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.