Od danas prenesite fiksni broj
0

BH Telecom priprema uslugu prenosivosti mobilnog broja

Piše: T. Sekulić
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je BH Telecom i HT Mostar sa po 30.000 KM zbog kašnjenja uvođenja usluge prenosivosti brojeva u mobilnoj mreži. Iz BH Telecoma su poručili da su uložili maksimalne napore i da pripremaju realizacije usluge prenosivosti broja.

"Realizacija projekta Odluke o prenosivosti broja veoma je zahtjevna aktivnost s obzirom da BH Telecom raspolaže sa veoma kompleksnom mrežom, te da je u proces uključeno više isporučitelja opreme što je zahtjevalo veću koordinaciju aktivnosti.

Sama problematika je takva da je moguća pojava tehničkih problema s obzirom da se radi o novoj usluzi, kako za telekom operatere tako i za kompanije koje treba da realizuju uslugu. Čitavu aktivnost prenosivosti broja u BH Telecomu realizira pet isporučitelja opreme, čime je tenderska procedura dodatno usložnjena i zahtijeva više vremena, kako oko realizacije same usluge tako i oko interbilinga i usaglašavanja sa zajedničkom bazom podataka", saopćeno je iz BH Telecoma.

Također, istakli su da je Regulatorna agencija za komunikacije načinila nekoliko izmjena pravila, koje su utjecale na vrijednost ugovora i na način realizacije usluge.

"Posljedna izmjena u decembru 2010. godine je utjecala na materijalnu vrijednost ugovora i tehničku specifikaciju. BH Telecom je odmah po donošenju objavio tender, izabrao izvođače i u više navrata informisao RAK da su rokovi za realizaciju nerealni. U toku je realizacija ugovora sa pet vendora koji zajedno sa stručnjacima BH Telecoma tehnički pripremaju Odluku o prenosivosti broja do novog roka", istaknuto je iz BH Telecoma.

Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, istakla je za Sarajevo-x.com da RAK postupa prema svojim nadležnostima i poduzimaju mjere. Zbog kašnjenja s uslugom prenosivosti brojeva u mobilnoj mreži kaznili su BH Telecom i HT Mostar sa po 30.000 KM i naložili da izvrše sve potrebne tehničke i administrativne radnje u svojim mrežama do 31. decembra 2011. godine.

Ukoliko kompanije ispoštuju rok, prenosivost broja u mobilnoj mreži bit će moguć od 1. januara 2012. godine.

Od danas prenosite broj u fiksnoj mreži

Od 1. septembra moguća je usluga prenosivosti telefonskih brojeva za korisnike fiksnih javnih telefonskih usluga, u okviru iste mrežne grupe.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva omogućava pretplatnicima koji koriste javne govorne telefonske usluge u fiksnoj telefonskoj mreži da zadrže postojeći broj, a izaberu drugog telekom operatora.

Pretplatnik koji želi novog operatora treba podnijeti pismeni zahtjev novoizabranom operateru. Uslovi za prelazak definisani su Opštim uslovima za pružanje telekomunikacionih usluga svakog operatora i objavljeni su na njihovim web-stranicama. Vremenski okvir u kome se realizuje zaprimljeni zahtjev je deset radnih dana od dana njegovog zaprimanja.

Operateri koju su povezani sa Centralnom bazom podataka su: Airaba, Akt.Online, Aneks, BH Telecom, Telekom Srpske, T3, Crumb Gropu, Logosoft, EuroproNet Bosnia, M&H Company, HT MOstar i Elta-Kabel.