{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog HT Mostar kasni usluga prenosivosti broja

S
30.6.2011. u 18:36
0
30
Zbog HT Mostar kasni usluga prenosivosti broja
0
Zbog HT Mostar kasni usluga prenosivosti broja
Ukoliko HT Mostar do 1. augusta 2011. godine izvrši pripremu svojih komutacionih sistema za nekoliko mjeseci bit će moguće prenošenje telefonskog broja iz jedne mreže u drugu. Centralna baza podataka je urađena i svi tehnički preduslovi su ispunjeni, čeka se samo na HT Mostar, saznaje Sarajevo-x.com.
Prošle godine počela je realizacija projekta uvođenja usluge prenosivosti telefonskih brojeva pretplatnicima fiksnih i mobilnih mreža u BiH. Deset kompanija, od 11, izvršile su tehničke pripreme i povezale se sa Centralnom bazom podataka.

Za početak rada usluge prenosivosti broja čeka se da HT Mostar razvije i testira servise za za korištenje usluga upravitelja Centralne baze podataka.

"Proceduru nabavke tehničkog rješenja za prenosivost brojeva morali smo sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavama, što vrlo često usporava dinamiku poslovanja. Tek u četvrtom pokušaju sklopljen je ugovor s isporučiteljem rješenja za prenosivost brojeva u fiksnoj mreži. Taj ugovor je u fazi realizacije. Nadamo se da ćemo do datog roka izvršiti sve pripreme", kazao je Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT-a Mostar.

Podsjetimo, zbog neblagovremenog početka realizacije i primjene usluge prenosivosti brojeva Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u maju je kaznila Javno preduzeće HT Mostar sa 25.000 KM.

"Sve je spremno za početak realizacije usluge prenosivosti broja i čeka se samo na HT Mostar. Ukoliko i ovoga puta ne ispoštuju krajnji rok, uslijedit će još ostrije sankcije, jer su odugovlačenjem uskraćeni krajnji korisnici", kazala je za Sarajevo-x.com Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a, dodavši da ako HT Mostar do početka augusta izvrši pripreme vrlo brzo se može očekivati početak rade usluge prebacivanja broja iz jedne mreže u drugu.

Potrebne pripreme i uvezivanje sa Centralnom bazom izvršile su kompanije Airaba, Akt.Online, Aneks, BH Telecom, Telekom Srpske, T3, Crumb Gropu, Logosoft, EuroproNet Bosnia, M&H Company i Elta-Kabel.

Uslugom prnosivosti broja korisnicima će biti omogućeno da izaberu željenog operatera, a zadrže postojeći broj. Pravilom je propisano da naknada koja se bude naplaćivala za tu uslugu ne prelazi 30 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: