RAK potvrdio
0

Usluga prenosivosti fiksnih brojeva od 1. septembra

Piše: A. K.
Usluga prenosivosti telefonskih brojeva za korisnike fiksnih javnih telefonskih usluga, u okviru iste mrežne grupe, biti u primjeni od 1. septembra 2011. godine, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva omogućava pretplatnicima koji koriste javne govorne telefonske usluge u fiksnoj telefonskoj mreži da, na nivou mrežne grupe, uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja izaberu željenog telekom operatora čije su usluge dostupne u istoj mrežnoj grupi.

Izbor novog operatora se vrši na način da pretplatnik podnosi pismeni zahtjev novoizabranom operatoru, koji u istoj mrežnoj grupi ima mogućnost da priključi pretplatnika na svoju govornu telefonsku mrežu.

Uslovi za prelaz kod novog operatora (administrativna procedura i naknade) definisani su Opštim uslovima za pružanje telekomunikacionih usluga svakog operatora i objavljeni su na njihovim web stranicama.

Vremenski okvir u kome se realizuje zahtjev je deset radnih dana od dana njegovog zaprimanja.

Podsjećamo da je ova usluga najavljena za kraj prošle godine, ali telefonski operateri nisu uspjeli realizovati uslugu zbog čega ih je RAK kaznio novčanim kaznama od pet hiljada KM, a nakon toga je HT Mostar kažnjen sa 25.000 KM.