BiH
13

BH-Gas: Smanjena isporuka gasa našoj zemlji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Kao što smo ranije obavijestili javnost, a što je potvrđeno prilikom sastanka Energoinvesta i BH-Gasa sa Gazprom Exportom 7. oktobra ove godine, isporuke gasa za čitavu Evropu su umanjene", saopćeno je iz BH-Gasa.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do dodatnog smanjenja isporuke gasa prema našoj zemlji iz Ruske Federacije, što je utjecalo na poteškoće u isporukama prema krajnjim potrošačima.

"Od uvoznika gasa, kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo, dobili smo zvanično obavještenje upućeno od Gazprom Exporta da do smanjenih isporuka gasa dolazi zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji, kako bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorija Ukrajine prema evropskim potrošačima tokom zimske sezone", kažu iz BH-Gasa.

U našoj zemlji do sada nisu izgrađena skladišta gasa, iz kojih bi se mogao koristiti gas neko vrijeme u slučaju naglog prekida isporuke, a radi se o velikoj investiciji čija realizacija bi potrajala nekoliko godina. BH-Gas za sada ima ugovor sa jednom kompanijom o isporuci gasa u kriznim situacijama, a od početka ove godine radi na iznalaženju drugih alternativnih rješenja koja će pojačati sigurnost snabdijevanja.

"Tokom jučerašnjeg dana BH-Gasu su isporučene za 35 posto manje količine gasa od naručenih. BH-Gas intenzivno radi na pronalaženju alternativnih rješenja u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima. Dugoročno gledano, radimo na razvoju alternativnih pravaca snabdijevanja gasom, kao i izgradnje skladišta gasa, što prije svega ovisi o interesima i spremnosti države, te nižih organa vlasti. Država će morati stati iza ovih projekata, kako bi osigurala dugoročno energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine", saopćio je Mirza Sendijarević, direktor BH-Gasa.