{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez dogovora o formiranju vlasti u HNK: SDA voljna dati jedno ministarsko mjesto DF-u

23.3.2015. u 16:45
13
26
Bez dogovora o formiranju vlasti u HNK: SDA voljna dati jedno ministarsko mjesto DF-u
13
Današnji sastanak čelnika kantonalnih ogranaka HDZ-a BiH, SDA i DF-a o uspostavi vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) nije urodio plodom. Kao i obično, dogovoreno je da se pregovori ponovo održe, ovaj put u četvrtak, 26. marta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Mišljenja predstavnika stranaka su podijeljena. Dok jedni smatraju da je sastanak bio konstruktivan, drugi kažu da je ponovljeno sve sa prethodnog sastanka. Demokratska fronta ne odustaje od svojih zahtjeva, a to su dva ministarska mjesta.

"Ako niste u vlasti, nekakvi nadzorni odbori i direktorska mjesta nisu prihvatljiva jer nemate polugu da se bilo šta ispoštuje. Mi imamo načela djelovanja koja smo potpisali u decembru prošle godine pa se ne poštuju, tako da u to nemamo povjerenje. Naši koalicioni partneri imaju mogućnost bez DF-a u skupštini da formiraju vlast ako imaju te dvije ruke, ali ponavljamo da mi nećemo ući u vlast i podržati nekoga bez DF-a", rekla je Ružica Burić iz ove stranke i dodala kako se nada da će u četvrtka postići dogovor.

Rafael Gagro iz HDZ-a BiH kazao je kako je ovo bio ohrabrujući sastanak jer su iznijeli svoja mišljenja i stavove, te dali prijedloge, ali da HDZ nema na šta pristajati jer ima jedanaest zastupnika u skupštini te traže minimalan odnos u vladi i to je pet ministarstava i premijer.

"Koalicijski partneri ostaju dalje u koaliciji. Dali smo prijedloge za sljedeći sastanak na kojem ćemo sigurno naći kompromis i donijeti konačnu odluku kako će formirati novu vlast i kome će pripasti ministarstva. DF, HDZ i SDA su dali svoje prijedloge i nadam se da ćemo u četvrtak dobiti kvalitetnu odluku", rekao je Grgo novinarima.Dodao je kako DF traži dva ministarska mjesta, SDA pet i voljna je jedno ustupiti DF-u, tako da SDA ostaje na šest pozicija, pet ministara i premijer Vlade. Salko Sokolović iz SDA misli kako su ostali na istim pozicijama.

"S obzirom na to da smo završili priču o premijeru i predsjedniku Skupštine, SDA je dala svoj prilog o bržem rješenju problema tako što bi ustupila jedno ministarsko mjesto DF-u, jer SDA smatra da je DF i Željko Komšić ozbiljan politički subjekt i koalicioni partner. Također bi trebao i HDZ iz svog paketa zahtjeva da izdvoji jedno ministarsko mjesto tako da napravimo jednu priču 5+5+2. Volio bih da DF bude dio koalicionog programa u HNK, da bude dio vlade ili da bude dio koalicionog projekta na jedan drugačiji način", kazao je Sokolović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: