BiH
2

HDZ i SDA nastavljaju pregovore o formiranju Vlade SBK bez DF-a

FENA
Foto: TNT.ba
Foto: TNT.ba
HDZ BiH i SDA nastavljaju pregovore o formiranju Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) bez DF-a, rečeno je nakon sastanka predstavnika ove dvije stranke.

Sastanak dvije stranke uslijedio je nakon što su i današnji pregovori predstavnika DF-a, HDZ-a BiH i SDA završeni bez dogovora o raspodjeli devet pozicija u kantonalnoj Vladi.

Predsjednica Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara kazala je novinarima kako će pregovori između HDZ-a BiH i SDA biti nastavljeni naredne sedmice.

"Danas smo iznijeli stajališta, a u narednim danima će sve razmotriti stranačka radna tijela. Postoji istinsko partnerstvo između SDA i HDZ-a BiH koji imaju natpolovičnu većinu u Skupštini i koji će, kako smo dogovorili, činiti okosnicu nove Vlade", kazala je Bradara.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić rekao je kako će sada problem raspodjele devet pozicija u kantonalnoj Vladi "pasti" na dvije, umjesto na tri političke stranke.

"Nisu sporna hrvatska i bošnjačka ministarska mjesta, ali za ministra iz reda srpskog naroda nemaju ekskluzivitet niti HDZ BiH, niti SDA pa ćemo morati tražiti zajedničko rješenje", kazao je Mekić.

Na novinarsko pitanje kako će SDA i HDZ BiH osigurati tri dodatna glasa u Skupštini, koliko im nedostaje za potvrđivanje novog saziva Vlade SBK, Mekić je rekao da će zatražiti podršku od svih zastupnika.

"Tražit ćemo podršku od svih zastupnika jer građanima treba nova Vlada. To ne znači kako ćemo pristati na eventualne ucjene... Možda bude nekih zahtjeva zastupnika, ali ćemo razmotriti samo one koji budu u okviru zakona", kazao je Mekić.

Za potvrđivanje novog saziva Vlade SBK-a potrebna je dvotrećinska većina u kantonalnoj Skupštini, odnosno 20 zastupnika.

SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju zajedno 17 zastupnika. Po četiri zastupnika imaju SBB i SDP BiH, tri mandata pripali su Demokratskoj fronti, a dva HDZ-u 1990.