BiH
23

SDA, DF i HDZ u Mostaru: U Vladi HNK 11 ministarstava

Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
HDZ, SDA i DF su danas održali sastanak vezano za formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Kako je najavljeno, u ponedjeljak bi dogovor između tri stranke mogao biti finaliziran.

"Izgleda da nije ništa sporno. Imali smo konstruktivan sastanak, a naredni je u ponedjeljak, kada ćemo se konkretno dogovoriti. Danas smo razgovarali o prijedlozima DF, HDZ-a i SDA. Prijedlozi su bili da ostanemo pri 11 ministarstava i da se raspodijela mjesta vrše prema izbornim rezultatima. Mislim da ćemo u ponedjeljak sve završiti", kazala je Ružica Burić, predsjednica Kantonalnog odbora DF-a.

Na današnjem konstruktivnom sastanku raspravljali smo o raspodjeli ministarstava. Naš je prijedlog je bio osam ministarstava, međutim, dogovoreno je da se ide na 11, kazao je Rafael Gagro, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Mostar.

"Raspravljali smo o principima i načelima dogovora koje smo potpisali na prvoj sjednici koalicijskih partnera. Tako ćemo se ponašati i ubuduće. Sljedeća sjednica je u ponedjeljak u 14 sati, kada ćemo dogovoriti koje ministarstvo kome pripada. Očekujemo da će to biti završeno u najkraćem roku. Liste želja još uvijek nisu iznesene. HDZ još nije raspravljao o mandataru. Mi još uvijek nemamo stava, niti smo razmišljali o imenima. Imamo nositelja liste koji je iznio izborni rezultat i za očekivati je da će biti mandatar", kazao je Gagro.

SDA pak insistira da se prvo riješi pitanje komesara MUP-a HNK.

"Prije nekoliko dana sam rekao da ćemo nastaviti razgovore, ali ćemo sporazum potpisati tek kad riješimo pitanje komesara. Istakli smo na sastanku da želimo otvoriti pitanje nacionalne strukture između ministarstava, direktora, fondova i zavoda koji egzistiraju pri ministarstvima. Dogovorili smo da nastavimo razgovore, iznijeli smo liste želja, DF je izrazio želju za tri ministarstva, HDZ je ponudio jedno ministarstvo, a SDA smatra da DF kao ozbiljan politički subjekt treba biti zastupljen u Vladi sa dva ministarstva, po jedno iz kvote Bošnjaka i Hrvata. Smatram da je to realno i pošteno. To ćemo ponuditi na narednoj sjednici, kao i našu listu ministarstava koje želimo, uz doradu kad su u pitanju fondovi, javne ustave, zavodi i tako dalje. Nisam siguran da ćemo dobiti novu Vladu u ponedjeljak", rekao je Salko Sokolović, predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK.

Mislim da je došlo vrijeme da Ministarstvo zdravlja i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja ne mogu biti zastupljeni u istom konstitutivnom narodu. Ako ćemo korektno raditi, stvari moramo raditi drugačije, rekao je Sokolović.

"Podržavamo da se na narednoj sjednici Skupštine jednim zaključkom pozove finansijska policija da provjeri poslovanje u javnim preduzećima i drugim ustanovama. Smatram da smo dogovorili i zabranu daljeg upošljavanja u institucije Vlade HNK. Ne želimo povećavati administraciju, nego napraviti sistematizaciju i smanjiti broj zaposlenih", rekao je Sokolović na konferenciji za medije nakon sastanka.