|

Mostar: DF, HDZ i SDA potpisali sporazum o formiranju vlasti u HNK

Mostar: DF, HDZ i SDA potpisali sporazum o formiranju vlasti u HNK
7
Piše: E. G.
15.12.2014. u 16:12
1
komentara
7

dijeljenja
1/3 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
2/3 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
3/3 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica i Demokratska fronta potpisali su danas u Mostaru sporazum o zajedničkom formiranju vlasti u hercegovačko-neretvanskom kantonu.
"Potpisali smo sporazumnu koaliciju između tri stranke", potvrdila je novinarima Anamarija Tadić-Jakovljević iz DF-a.

Rafael Gagro, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanskog kantona je kazao da smatra kako je ovo napredak za ove tri stranke, odnosno dobar preduvjet za formiranje vlasti u kantonu. Potpisani dogovor tri stranke danas u Mostaru u skladu je sa onim koje su potpisali čelnici stranaka prije mjesec.

"Potpisana načela idu u smijeru vladavine prava, socijalne odgovornosti, stvaranja uvjeta bržeg privrednog rasta, poboljšanja obrazovanja, prava branitelja...", rekao je Gagro.

Salko Sokolović, predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK je kazao da je ovim sporazumom ozvaničena parlamentarna većina između tri stranke i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Ovim istovremeno doprinosimo i boljoj, odnosno bržoj uspostavi vlasti na državnom nivou. Potpisan sporazum danas otvara nam mogućnost za dalje djelovanje, a to će se već desiti ubrzo na sjednici Skupštini gdje će biti izabrano njeno rukovodstvo te delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH. Izbor delegata u Dom naroda znači konstituisanje tog Doma, izbor rukovodstva, taj dom će potvrditi Vladu FBiH, ali i birati delegate u državni Dom naroda", kazao je Sokolović.

Sokolović je spomenuo da će zadatak nove Vlade biti i da izradi kvalitetan budžet u kojem će biti mjesta i za finasiranje privrede i pokretanja novih radnih mjesta. Osim toga, u planu je i smanjenje javne potrošnje.

Skupština HNK je zakazana za sutra, a uskoro se može očekivati i predlaganje mandatara Vlade HNK. Tačnije, Vlada HNK se može očekivati do polovine januara. O raspodjeli resora unutar Vlade između ove tri stranke još nije bilo riječi, osim na prvom sastanku kada je DF prvo tražio da se potpišu principi zajedničkog djelovanja, pa da se tek onda govori o resorima.

DF je insistirao na tome da Finansijska policija provjeri poslovanja svih javnih preduzeća, što je i ostao načelan dogovor i u HNK. Skupština bi trebala pozvati Finansijsku policiju da obavi provjere.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...