BiH
0

DF, SDA i HDZ danas potpisuju sporazum o vlasti u HNK

Piše: Ž. M.
U Mostaru su danas nastavljeni pregovori između HDZ-a, DF-a i SDA, a u vezi s formiranjem vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Čelnici stranaka na nivou tog kantona su novinarima saopćili kako će sporazum između stranaka sasvim sigurno biti potpisan tokom dana.

"Razgovarali smo o principima i donijeli neke nove zaključke koje ćemo objelodaniti u toku dana. Imamo već preduzete obaveze, a nastavak sastanka je planiran u popodnevnim satima. Napredak u pregovorima je ostvaren, a sporazum će biti potpisan danas. Demokratska fronta mora konsultovati vrh stranke kako bi donijeli konačnu odluku. Naš prijedlog je samo malo različit od prijedloga Demokratske fronte. Njihov je malo opširniji", kazao je novinarima Rafael Gagro, predsjednik KO HDZ BiH.

On je također rekao novinarima da još uvijek nije bilo razgovora o eventualnom mandataru za sastav nove Vlade HNK.

Salko Sokolović, predsjednik KO SDA HNK je kazao kako su za tu stranku prihvatljivi principi i HDZ-a BiH i DF-a.

"Demokratska fronta se mora konsultovati sa vrhom stranke, nakon čega ćemo, nadam se, potpisati sporazum. Suštinske stvari su uredu, svi smo se složili sa principima koje su potpisali naši predsjednici. Danas ćemo potpisati sporazum. SDA je završila priču u vezi s detaljima konstituiranja Skupštine HNK. Jučer smo formirali listu za izbor delegata i proslijedili je u Centralnu izbornu komisiju. Očekujemo već danas saglasnost CIK-a. Za predsjedavajućeg Skupštine predložili smo Šerifa Špagu", izjavio je Sokolović.

Ružica Burić iz DF-a je također novinarima kazala da su ove tri stranke blizu potpisivanja sporazuma.

"Stavovi su usaglašeni i samo zbog preduzetih obaveza kolega iz drugih stranaka potpisivanje je prolongirano za popodne. HDZ nije predložio ništa novo, radi se samo o malo drugačijoj formulaciji, a srž nije dirnuta. Radi se o ekonomsko-socijalnom programu, privredi, korupciji i svemu onome što pritišće ovaj kanton. Mislim da nema nijedan element da se to ne potpiše. Ovaj kanton neće iskakati iz okvira onoga što su ove tri stranke potpisale", kazala je Burić.