Slučaj Ganić
0

Beograd se neće žaliti na odluku londonskog suda

FENA
Ejup Ganić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ejup Ganić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Tužilaštvo Srbije za ratne zločine i pravni zastupnici Srbije iz Londona zaključili su u srijedu da ne bi bilo svrhe ulagati žalbu na odluku ekstradicijskog suda u Londonu da ne odobri izručenje Srbiji bivšeg člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Ulaganje žalbe, uz velike troškove, bilo bi neprikladno u situaciji kada se Ganić već nalazi u Bosni i Hercegovini, jer bi čak i u slučaju uspjeha žalbe takva odluka bila faktički neprovediva, saopćilo je Tužilaštvo nakon konsultacije s predstavnicima engleske Kraljevske tužiteljske službe i pravnim zastupnicima Srbije iz Londona oko opravdanosti ulaganja žalbe.

Tužilaštvo smatra, prenosi Tanjug, da su u odluci o ekstradiciji zanemarene neke činjenice i dokazi o učešću Ganića u ratnom zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. te da su određeni politički razlozi odnijeli prevagu nad pravom i činjenicama.

U saopćenju se navodi da Tužilaštvo i dalje ostaje čvrsto pri stavu da istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici i o ulozi Ganića u tim zločinima mora biti završena i nastavit će istragu do potpunog rasvjetljavanja svih činjenica i okolnosti toga kaznenog djela.

Sud u Londonu je 27. jula odbio zahtjev srpskih vlasti za ekstradiciju Ganića, jer je ocijenio da je proces pokrenut iz političkih razloga i Ganića pustio na slobodu nakon višemjesečnog kućnog pritvora.