Parlament na potezu
137

Bećirović uputio inicijativu o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve genocida

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik Predstavničkog doma Parlamenatrne skupštine BiH (PD PSBiH), Denis Bećirović, uputio je Javni poziv rukovodstvu PD PSBiH Borjani Krišto, Šefiku Džaferoviću i Mladenu Bosiću da se na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma legalno i poslovnički uvrsti "Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske".

U inicijativi stoji da je presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano i utvrđeno je da se 9. januar 1992. može vezivati samo za sljedeće zločinačke aktivnosti: agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, kulturocid, zločine protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, mučenja i ubijanja u koncentacionim logorima smrti, masovna silovanja, nasilna protjerivanja i deportacije, teroriziranje civila u bosanskohercegovačkim gradovima, vandalska uništenja privrednih, stambenih i duhovnih dobara te da je dokazano da je to najcrnji datum u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata.

Bećirović je istakao kako je ovaj prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru dostavio i prije nešto više od godinu, kao i to da je krajem decembra 2016. godine uputio poslaničku inicijativu Vijeću ministara BiH, da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u PD PSBiH sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini.

"S obzirom na to da su potpuno ispoštovane sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove obavezne tačke dnevnog reda nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, javno vas pozivam da prestanete opstruirati uvrštavanje u dnevni red legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga. Neuvrštavanjem ovih tačaka u dnevni red Predstavničkog doma grubo ste prekršili, između ostalog, sljedeće odredbe Poslovnika: član 20. koji precizira nadležnosti Kolegija, a posebno tačke „a) stvaranje pretpostavki za potpuno ostvarivanje prava i dužnosti poslanika, koji je u vezi sa obavljanjem njihove dužnosti“; član 27. koji definira dužnosti predsjedavajućeg Doma, a posebno stava (1) i tačaka „h) brine o dosljednoj primjeni ovog poslovnika“ i „j) stvara pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti poslanika u okviru nadležnosti Doma“, članova 106. st. (3) i (5) i 107. kojima se regulira procedura po podnošenju prijedloga zakona", naveo je poslanik Bećirović u inicijativi.

Bećirović je naglasio da se u Republici Srpskoj istovremeno nastavlja praksa kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH dok Kolegij Predstavničkog doma PS BiH opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou te da se time nastavlja antidejtonska aktivnost s ciljem rušenja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine. Dodao je da je obilježavanje 9. januara antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara u manjem bosanskom entitetu RS.

"Zvaničnici manjeg bosanskog entiteta, napokon, moraju shvatiti elementarnu pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bosanskog entiteta RS sa nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama je neprihvatljiv, štetan i pravno neosnovan. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini priznati su tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice", zaključio je Bećirović.