Snažne veze
86

Bećirović u razgovoru sa Scholzom: Legalni državni organi će sa saveznicima zaštititi BiH

F. H.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru zvanične posjete Njemačkoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je Njemačka jedan od  ključnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, koji godinama pruža značajnu razvojnu podršku Bosni i Hercegovini, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, infrastrukture, vladavine prava i jačanje demokratije.

"Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i SR Njemačke za 2023. godinu iznosila je 6 milijardi 18 miliona KM, te je veća za 358,6 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. Bosna i Hercegovina teži dodatnom jačanju ekonomske saradnje s vodećom ekonomijom EU, s fokusom na privlačenje direktnih stranih investicija koje bi osigurale rast proizvodnje i zapošljavanja", kazao je Bećirović.

Bećirović je ukazao na opasne pokušaje potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. On je rekao da će legalni državni organi Bosne i Hercegovine zajedno s brojnim saveznicima štititi principe ustavnosti i zakonitosti naše zemlje. zaštititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Bećirović je istakao da je Njemačka jedan od najvažnijih saveznika multietničke države Bosne i Hercegovine, te se zahvalio kancelaru Scholzu na podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i euroatlantskom putu.

Njemački kancelar Olaf Scholz je naglasio da SR Njemačka snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i rad Visokog predstavnika, te da je za SR Njemačku neprihvatljivo svako podrivanje sigunosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Kancelar Scholz je rekao i da SR Njemačka također podržava put Bosne i Herecgovine ka EU i NATO, naglašavajući savezništvo u reformskom procesu koji ima za cilj unaprijeđenje vladavine prava, jačanju demokratskih procesa, te ostvarivanju ekonomskog rasta i razvoja Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović je rekao da je otvaranje pregovora za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u EU otvorilo mogućnosti za sveobuhvatnije reforme koje će voditi pozitivnim efektima na bosanskohercegovačko društvo i ekonomiju.

Posebno je naglasio zahvalnost za angažman Njemačke unutar Berlinskog procesa, te nastavak posvećenosti i podrške ubrzanju evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskom i infrastrukturnom razvoju, kao i unapređenju regionalne saradnje.

Bećirović je istakao i važnost rada i aktivnosti bh. dijaspore u Njemačkoj. On je naglasio kako ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Njemačke, te da imaju važnu ulogu u afirmaciji države Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Ovo je drugi sastanak Bećirovića i kancelara Scholza u proteklih pet mjeseci.