BiH
6

Bećirović: O smjeni kadrova SDS-a odlučuje Vjekoslav Bevanda

FENA
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je osoba koja će odlučiti o razrješenju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i dvoje potpredsjednika iz redova SDS-a Mirka Okolića i Radmile Mitrović, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović po završetku sjednice užeg Kolegija Predstavničkog doma koji je raspravljao o uvrštavanju inicijative za smjene kadrova SDS-a u Vijeću ministara, a na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

"Kao predsjedavajući ću insistirati da se čitav proces vodi isključivo po zakonskim i poslaničkim propisima. Ovo govorim jer smo prethodnih dana imali priliku da čujemo, od čitavog niza osoba, različite opservacije o postupku, a koje nemaju utemeljenje ni u zakonu ni u poslovniku", kazao je Bećirović.

Precizirao je da je stoga uži Kolegij prihvatio inicijativu SNSD-a na znanje te će ona biti upućena predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

"Po Zakonu o Vijeću ministara jedino predsjedavajući Vijeća ministara ima mogućnost da donese odluku o razrješenju ministra ili zamjenika ministra. Nakon toga Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrđuju tu odluku", kazao je Bećirović.

Dodao je da po Poslovniku, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda bi trebao u narednih 30 dana da donese odluku.

"Od njegove brzine očitovanja zavisi kada će se ova tačka naći na dnevnom redu Predstavničkog doma", zaključio je Bećirović.