BiH
3

Šarović: Nije lako izbaciti SDS iz Vijeća ministara

FENA
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović u razgovoru za današnje Oslobođenje govorio je o SNSD-ovoj inicijativi za njegovu smjenu kao i ostalih članova SDS-a u Vijeću ministara BiH, a koja je dostavljena predsjedavajućem Vjekoslavu Bevandi.

"Svaka stranka za sebe će u nekom narednom periodu donijeti odluke ravnajući se prema toj inicijativi SNSD-a u kojoj su navedeni i razlozi za smjenu, a vidjeli smo da su to proširili i na ostale kadrove SDS-a u Vijeću ministara i parlamenta", istakao je Šarović komentirajući ovu situaciju.

Kazao je da ne zna kakvu će odluku donijeti ostale parlamentarne stranke te je istakao da je to na njima i da je to njihovo legitimno i autonomno pravo.

"Jednostavno ne mogu ni uticati na to, niti se sada previše bavim tim pitanjem", dodao je.

Na upit kako će reagovati predsjedavajući Bevanda, Šarović je kazao da se Bevanda nalazi u delikatnoj situaciji.

"On ima mjesec dana da donese odluku. I sam se SNSD uhvatio vrlo složenog posla, možda su na početku mislili da će to da ide tek tako, da će moći bez po muke da izbace SDS iz ove priče. No, na kraju su vidjeli da to nije baš tako", naglasio je Šarović te dodao da neće niko prihvatiti njihovu inicijativu zato što voli SNSD ili iz nekog sličnog razloga.

Precizirao je da svako pravi vlastite procjene, pa i ostali članovi šestorke, posebno stranke iz Federacije. Zbog toga, mišljenja je, da je ovaj potez SNSD-a vrlo upitan i vrlo rizičan.

"Rekao bih da može da donese toliko negativnog upravo SNSD-u, njemu najviše. Bevanda je dobio inicijativu samo nekoliko poslanika SNSD-a i u tome je manjkavost ove inicijative, ona nije potvrđena od parlamentarne većine gdje bi Bevandi bile na neki način vezane ruke ili, rekao bih, olakšana situacija jer bi iza te inicijative stajala parlamentarna većina", zaključio je Šarović.