Borba za prava
49

Banjalučki studenti u nedjelju izlaze na proteste: Živimo u ćumezima

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Studenti Univerziteta u Banjoj Luci izaći će na proteste ispred paviljona I i II Studentskog centra "Nikola Tesla" u nedjelju, 24. decembra, jer su nezadovoljni standardom, ali i najavljenim poskupljenjem goriva.

Kako su naveli u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama, ogorčeni su načinom na koji postupaju sa njima posljednjih desetak dana i zahtijevaju hitne odgovore i preuzimanje odgovornosti. Podsjetimo, 13. oktobra Studentski centar u Banjoj Luci je evakuisan zbog prokišnjavanja i opasnosti od urušavanja, a olujno nevrijeme je odnijelo i krovove sa paviljona.

Studenti zahtijevaju izlazak kompetentnih sanitarnih i građevinskih komisija na lice mjesta, utvrđivanje stvarne štete objekata, pisanje izvještaja koji će biti saopćeni javnosti odmah nakon potpisivanja nakon čega zahtijevaju pokretanje ubrzanog procesa rekonstrukcije i sanacije svih paviljona, sa naglaskom na prva tri, do potpune useljivosti zaključno sa 01.02.2018.

"Ne pristajemo na alternativne smještaje i nikakve druge improvizacije. Prioritet nam je da se svi vratimo u domove i nastavimo zajedno sa daljom borbom", poručili su studenti.

Nakon poplave i štete na paviljonima I i II, bez krova "nad glavom" je ostalo oko 1.200 studenta. Uprava Studentskog centra "Nikola Tesla" kazala je kako će ovi studenti biti smješteni u druge paviljone gdje će se u sobe ubaciti četvrti krevet, te alternativne smještaje poput đačkog doma i kasarne "Kozara".

Drugi zahtjev se odnosi na transparentno dodjeljivanje stipendija, te potpuno odstranjivanje politike iz studentskih organizacija i kompletnog Univerziteta.

Treći zahtjev se odnosi na smjenu uprave i direktora Studentskog centra "Nikola Tesla".

Ovaj zahtjev podrazumijeva još i pokretanje revizije svih novčanih sredstava koja su dolazila na račun centra za rekonstrukciju i sanacije paviljona, kao i pokretanje istrage za ovo katastrofalno stanje u kome se nalazimo, otkrivanje krivaca i pozivanje na odgovornost. Također, tražimo da od sada sva sredstva koja budu dolazila u SC budu javna i transparentna i studenti obaviješteni o svakom ulaganju i investiciji", kazali su studenti.

Četvrti zahtjev se odnosi na poskupljenje goriva koje, kako kažu, ne podrazumijeva samo poskupljenja autobuskih karata od 10-15 posto, već svih mogućih životnih namirnica i potreba.

"Ovim zahtjevom im želimo dati do znanja da smo spremni otvarati i mnoga druga pitanja i pozivati na odgovornost ukoliko ponovo počnu manipulisati studentima pričajući im šarene laže. Hoćemo rezultate i to odmah! Poskupljenje goriva će neminovno dovesti do poskupljenja smještaja u domu i menze, a živimo u ćumezima od deset kvadrata, punim vlage, gdje se guraju po četiri studenta, bez tople vode, adekvatnih sanitarija i najosnovnijih potreba. Ako žele da im nastavimo plaćati čak i trenutne cijene smještaja zahtijevamo za taj novac u potpunosti renovirane i za život uslovne sobe, sa toplom vodom i ispravnim instalacijama, funkcionalnu menzu sa poboljšanjem kvaliteta i ispravnosti hrane, kao i potpunu sanaciju i osposobljavanje čitaonica za rad u punom kapacitetu", kazali su studenti.

Poručili su da su ovo potpuno nestranački protesti te su upozorili sve političare da im ne prilaze i ne miješaju se u njihovu borbu.

"Želimo da apelujemo na vašu smirenost tokom protesta, te da im na primjeru pokažemo da smo mi, zapravo, intelektualna i akademska elita RS-a i da je došlo vrijeme da kormilo svoje sudbine preuzmemo u svoje ruke", kazali su studenti.

Poziv je objavljen anonimno zbog straha od odmazde prema organizatorima.