"Banjalučko buđenje"
4

Banjalučani traže da park bude posvećen stradalim padobrancima

Piše: D. T.
"Picin park" (Foto: Klix.ba)
"Picin park" (Foto: Klix.ba)
U nadi i sa željom da spase takozvani Picin park u centru Banje Luke, gdje je planirana izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, Banjalučani su pokrenuli inicijativu da se na toj zelenoj površini izgradi memorijalni park posvećen peterici padobranaca tragično stradalih u avionskoj nesreći u Zalužanima.

Ova ideja nastala je spontano, kao revolt na "betonizaciju" grada na Vrbasu, ali, kako je potvrđeno portalu Klix.ba, postoji velika vjerovatnoća da ovaj prijedlog vrlo brzo bude dostavljen Administrativnoj službi Banje Luke.

Banjalučani predlažu da se, umjesto mramornog i klasičnog spomenika, na čistini parka zasadi pet stabala da rastu prema nebu, koje su ti momci toliko voljeli.

"Na taj način njima bi se odala najveća počast, a park bi dobio novi, posvećeni karakter i više ne bi nosio ni trenutno ime koje nije reprezentativno", poručuju tvorci ove ideje.

Podsjećamo, oko 200 Banjalučana sinoć je mirno protestovalo u parku, koji je ovih dana postao gradilište, a novo, masovnije okupljanje najavljeno je za danas u 18 sati.

Iza protesta, koji su organizovani putem društvenih mreža na internetu, stoje građani Banje Luke, koji tvrde kako ne žele živjeti u gradu od betona.

"Ako želimo da damo nešto svome gradu, sada je najbolje vrijeme. Vrijeme je da izgradimo najljepši park, u kojem ćemo povući crtu sa koje nema odstupanja. Crtu preko koje nikada više neće moći preći samovolja moćnika čijim se pohlepama ne naziru granice. Jedna od poruka na društvenoj mreži Facbook glasi: Poklonimo našem gradu najljepši park, "Park Banjalučkog buđenja", "Park Banjalučkog proljeća".

Ipak, građenje savremenog stambeno-poslovnog objekta u centru Banje Luke je nastavljeno i danas, a radnici su tokom jutra srušili nekoliko stabala u parku.

Vlasnik ove parcele je banjalučki biznismen Mile Radišić, koji na prostoru od 30.000 kvadratnih metara kod Medicinske elektronike planira izgradnju nekoliko stambeno-poslovnih objekata.