Protest bez većih incidenata
125

Pogledajte poruke koje su Banjalučani poslali vlastima

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Protest zbog rušenja parka u centru Banje Luke, kojem je danas prisustvovalo više od hiljadu Banjalučana okončan je oko 20 sati na Trgu Krajine, ali su se brojni građani nakon skupa vratili u okolinu parka i nastavili sa druženjem.

Zaglušujući zvuci bubnjeva, pištaljke i zvižduci počeli su da odjekuju u 18 sati kod “Picinog parka”, koji uskoro treba da se pretvori u stambeno – poslovni kompleks.

Banjalučani, koji su protest organizovali putem nekoliko društvenih mreža na internetu, u rukama su nosili transparente sa porukama gradskim i entitetskim vlastima.

Demonstrantima, među kojima je bilo najviše mladih, pridružili i ugledni profesori, te određen broj osoba iz kulturnog i javnog života grada na Vrbasu. Nećemo stati – bila je poruka koja se mogla čuti od većine okupljenih građana.

“Ovo je i naš grad, a oni koji misle da u njemu mogu da rade šta hoće trebaju znati da se ovoliki broj građana nije okupio slučajno”, poručeno je sa današnjeg skupa u Banjoj Luci, tokom kojeg je pokrenuto potpisivanje peticije kojom bi se građenje u parku zaustavilo.

Nakon šetanja po parku, demonstranti su krenuli prema glavnom banjalučkom trgu, te blokirali glavnu gradsku ulicu. Zaustavili su se i ispered zgrade Administrativne službe grada Banja Luka, gdje je prema nezvaničnim informacijama razbijeno jedno staklo. Ipak, današnji skup, koji su pratile jake policijske snage, na kraju je završen bez većih incidenata.

Podsjetimo, na mjestu sadašnjeg parka kod Medicinske elektronike, ovih dana počela je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, čiji je investitor kompanija "Grand trejd“.  

Gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović je izjavio kako je Ministarstvo za prostorno uređenje RS izdalo građevinsku dozvolu firmi "Grand Trade“, što znači da su imovinski odnosi na tom zemljištu riješeni. Davidović je naveo kako “Picin” park nije uređena površina nego proctor za građevinsko zemljište.

Međutim, kada je park ograđen, na društvenoj mreži Facebook pokrenuta je akcija sa ciljem zaštite ovog parka, a broj članova ove grupe dostigao je brojku od oko 30.000 ljudi.

Portal Klix.ba vam donosi fotografije sa današnjeg protesta i neke od parola kojima su građani Banje Luke danas poručili šta misle o gradnji savremenog poslovnog kompleksa kod Medicinske elektronike. Demonstranti su danas najavili kako će na istom mjestu biti i sutra u 18 sati.