Protest bez incidenata
66

FOTO / Banjalučani poručili: Ne damo park, ove godine su izbori

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Klix.ba)
Nekoliko stotina Banjalučana mirnim protestom u Banjoj Luci izrazilo je danas svoje nezadovoljstvo zbog uništavanja parka u centru grada i početka gradnje novog stambeno-poslovnog kompleksa.

Na protestu, koji je organizovan putem društvenih grupa na internetu, okupljeni su ponovili kako ne žele da Banja Luka od grada zelenila postane grad betona.

“Tvrdimo da je regulacioni plan za ovaj prostor izglasan neregularno i tražimo da se ponovi javna rasprava. Također, javnost zna da je vlasnik parcele osoba koja je nedavno zbog kupovanja akcija završila pred sudom”, poručili su građani na današnjem neformalnom okupljanju.

Oko 18 sati, kada je protest bio zakazan u parku se okupilo oko stotinjak ljudi, ali se broj građana s vremenom konstantno povećavao. Neki od nezadovoljnih Banjalučana su odlazili, ali su za njima dolazili novi, a bilo je onih koji su svoj revolt izrazili zaglušujućim sirenama iz automobila, na šta su dobijali gromoglasne aplauze okupljenih.

“Došao sam ovdje sa suprugom i dvoje male djece. Uništavanje parka ne smeta meni, već budućnosti ove djece, koja će priču o zelenim površinama moći vidjeti samo na slikama”, poručio je Banjalučanin, koji je na protest došao sa cijelom porodicom i psom.

On dodaje kako je park koji će biti uništen jedino mjesto u centru grada gdje vlasnici pasa mogu da izvode svoje ljubimce i da se druže.

“Okupljaćemo se ovdje sve dok nadležni ne saslušaju naše primjedbe, a njima poručujemo da su u oktobru ove godine izbori i da imaju i vidu ako ovaj grad ima najviše birača u RS”, bio je jedan od komentara koji se mogao čuti tokom današnjeg protesta.

Protest u Banjoj Luci pratile su i brojne policijske patrole, koje su bile raspoređene na svim prilazima parku. Podsjećamo, ovaj prostor je tokom minulog vikenda ograđen, a prethodnih dana počelo je i raščišćavanje zamljišta.

Na prostoru od 30.000 kvadratnih metara, između ulica Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Pave Radana i Prvog Krajiškog Korpusa, odnosno na zelenoj površini kod Medicinske elektronike, planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta.

Vlasnik parcele je preduzeće “Grand trade” čiji je vlasnik banjalučki biznismen Mile Radišić. Kako je navedeno, u sklopu prve faze izgradnje radiće se na iskopavanju zemljišta, a planirana je i gradnja tri velika objekta.

Današnji skup u Banjoj Luci, na kojem nisu zabilježeni incidenti, trajao je više od sat vremena. Novo protestno okupljanje najavljeno je već za sutra u 18 sati.