Njeguju prave vrijednosti
506

Bajram u domu porodice Hukić iz Tuzle: Blagdan koji budi posebne emocije

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Porodica Hukić na Bajram je na okupu (Foto: D. Z./Klix.ba)
Damir i Amira Hukić iz Tuzle već 23 godine žive u skladnom braku, a Bajram za njih predstavlja najradosniji blagdan koji sa sobom nosi posebne emocije.

Blagdan je ovo koji u njima budi sjećanja na nekadašnja lijepa vremena, ali i predstavlja priliku za isticanje istinskih ljudskih vrijednosti koje brižno njeguju i prenose na svoje kćerke.

Dom porodice Hukić u bajramskim danima odiše jedinstvenom energijom. Sve je lijepo uređeno, mirisno i čisto, a pripreme za veliki muslimanski blagdan trajale su nekoliko dana. Amiri su u svim kućanskim poslovima pored supruga Damira pomagale i kćerke Asja i Naida.

"Bajram je za nas najradosniji blagdan, a ja nastojim da ga u svojoj kući obilježim onako kako se to radilo nekada u mojoj porodici. Trudim se na svoju djecu prenijeti sve ono što sam naučila, a bitno je da budemo u zajedništvu, slozi, radosti i ljubavi te da težimo jačanju rodbinskih veza. Kao što ja sada imam uspomene na Bajrame od ranije želim da ih i moje kćerke imaju kad budu zasnovale svoje porodice", kaže u razgovoru za Klix.ba Amira Hukić.

Sam dan Bajrama poseban je u ovoj tuzlanskoj porodici koja se skrasila u porodičnoj kući u naselju Goli brijeg.

Nakon Bajram-namaza Amira i Damir skupa piju prvu jutarnju kafu uz neizostavnu baklavu, a nakon toga im se pridružuju kćerke Asja i Naida te međusobno čestitaju veliki muslimanski blagdan riječima Bajram šerif mubarek olsun.

"Nakon tradicionalnog čestitanja Bajrama svi skupa sjedimo, razgovaramo i uživamo. U svojoj porodici upravo insistiram na tome da se veoma često okupljamo, a nakon zajedničkog druženja, s obzirom da moji roditelji nisu živi, odlazimo kod svekrve na ručak. U povratku kod nas dolazi moja mlađa sestra, tako da naša druženja traju tokom cijelog prvog dana Bajrama", priča nam Amira te naglašava da se na ovaj dan oblači i posebna, najljepša odjeća.

Nakon smrti roditelja Bajrami za Amiru više nisu isti. Osjećanja su isprepletena, jer je ovaj dan osim srećom, ispunjen nostalgijom i bolom zbog gubitka najmilijih. Kako običaj nalaže, dan prije blagdana porodica Hukić obilazi i uređuje mezare najbližih koji više nisu s njima.

"Moji najmiliji mi izuzetno nedostaju, da odem njima kao što sam naučila, čestitam Bajram i veselimo se svi zajedno. Danas, ne mogu reći da se ne radujem Bajramu, ali početkom dana najradije bih se isplakala jer me nešto stegne u prsima. Svakog praznika suza mi oko nakvasi, jer sve osobe s kojima sam dijelila djetinjstvo, patila, radovala se i bolovala danas više nisu među nama", nastavlja Amira.

Naša sagovornica nostalgično nam priča da su se Bajrami u njenoj porodici koja je brojala veliki broj članova nekada proslavljali u porodičnoj kući u kojoj je živjela nena Derviša Ćilimković, u mahali poznata kao Fahrinica.

"Nena je bila najstarija i ona se posebno poštovala. Njoj se dolazilo na ručak i nju smo ljubili u ruku. Toga dana ona je oblačila najljepše dimije, posebno šivene za taj najradosniji dan, a na glavu bi stavila šamiju s najljepšim kerama. Djeci bi uvijek davala bajramluk", prisjeća se Amira.

Iako je Goli brijeg zadržao obrise stare bosanske mahale, način obilježavanja Bajrama se u znatnoj mjeri promijenio i u ovom naselju. Nekadašnji duh u mahali popločanoj kaldrmom je utihnuo, a porodica Hukić jedna je od rijetkih koja tradiciju pokušava otrgnuti od zaborava.

"U našoj ulici nekada ranije je bilo znatno ljepše. Ljudi su bili odmorniji, rahatniji i zdraviji, pa je život sam po sebi bio ljepši. Starije komšije su nažalost preminule, kuće su prazne, ili su ih kupili neki novi građani pa ih izdali studentima. Žao mi je što više nema nekadašnje živosti i one djece koja su dolazila i kucala na vrata, čestitala Bajram, a za uzvrat dobijala novac, bombone i slično", nastavlja sagovornica portala Klix.ba.

Amira danas pokušava radost Bajrama donijeti u svoju kuću, prenijeti sve to na svoje kćerke te stvoriti atmosferu kakva je bila u njenim djevojačkim danima.

"Naša je roditeljska odgovornost da sve islamske propise našoj djeci približimo, pa sami tim i Bajram. Želimo da uživaju u njemu kao što mi uživamo, a porodični angažman i njihovo učešće u realizaciji toga meni je jako bitno. Sve će to da formira i njihove uspomene, učvrsti porodičnu tradiciju i da nas spaja", zaključila je na kraju naša sagovornica.

Amira Hukić profesorica je bosanskog jezika i književnosti, a svoja bajramska sjećanja pretočila je u književni tekst i stihove pjesama, koji su nagrađeni književnim nagradama Musa Ćazim Ćatić.